İmanla, aşkla, şevkle!

A -
A +

Türkiye'ye verdiği not kararının bankalar, finans kuruluşları ve kamu finansmanı ve şirketler üzerindeki etkilerini görmek için düzenlediği panelin ardından olumlu değerlendirme yapan Fitch Rating’den pozitif bir açıklama daha geldi… Uluslararası kredi kuruluşu diyor ki: 

 

“Türkiye’de seçim sonrası mali duruştaki sıkılaşma, para politikasının etkinliğini güçlendirdi. Politika tutarlılığındaki bu iyileşme enflasyondaki düşüşü, cari açıktaki daralmayı, uluslararası rezervlerdeki toparlanmayı destekleyecek. Bu gelişme Türkiye’nin kredi notunu yükseltecek. Hükûmetin tasarruflarda büyük kısıntıya gitmesi mali açığı daraltacak. Türkiye'nin kamu maliyesinin; düşük borç seviyeleri, güçlü bir gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman şartları göz önüne alındığında, emsallerine göre kredi gücü olarak kalmaya devam edecek..."

 

Evet, 3 Mayıs Cuma günü uluslararası kredi kuruluşu Standart and Poors’un not kararı öncesi bu görüşler büyük önem taşıyor. Aralık 2023'te Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize eden S&P’nin, cuma akşamı büyük ihtimalle, BB eksi olan kredi notumuzu (Finansal yükümlülüklerini yerine getirme kapasitesine şu anda sahip) diyerek B artı seviyesine yükseltmesi bekleniyor. Sırada 19 Temmuz’da karar açıklayacak Moody’s var. Kredi kuruluşları verdikleri notlarla üyelerine dünyada yatırım yapılacak ülkeleri gösterir. İsabetli tespitler etkinliklerini arttırır. Kredi notu, borçlu ülkenin borcunu geri ödeyebilme kapasitesini ya da riskini gösterir...

 

Peki bu not neden bu kadar önemli? Bir defa kredi notu yükselirse Türkiye daha ucuz ve daha uzun vade ile döviz kredisi kullanır. Sadece sıcak para gelmez, uzun vadeli fonlarla doğrudan yatırımlar da Türkiye’ye akar. Şu anda 306 olan ülkenin dış borçlanmada “risk primi” hızla düşer. Böylece özel sektör ve bankalar dışarıdan kredi kullanırken daha uzun süreyle ve daha ucuz faiz ile borçlanır. 

 

Bizim derdimiz, bugün yeteri kadar borçlanamamak değil. Tersine ihtiyacımız kadar döviz girişi var. Bunun için kurlardaki artış enflasyonun altında kalıyor. Kredi notumuzun artması Türk ekonomisine uluslararası alanda büyük itibar ve güven kazandıracak. Döviz girişi hızlanacak, kurlar gevşeyecek, Türk lirası değerlenecek. Kredi notunun artması genelde ülkenin varlık fiyatlarını da etkileyecek. Yabancılar yüksek faiz cazibesinde yurt dışından döviz getiriyor. Bozduruyor. Hazine bonosu, tahvil satın alıyor. Türk lirası mevduat repo yapıyor. Yurt dışında Türk lirası ile satılan borç senetlerinin de faizi yükseldi. Döviz bozdurarak bunlardan satın alanlar da var. Kredi notumuz, ülkedeki temel göstergeler düzeldiği (özellikle cari açık küçüldüğü) için artacak...

 

Artık yepyeni bir dönem başladı. Hükûmetin uyguladığı ekonomik program meyve veriyor... Yabancı kuruluşlar, bankalar ve fonlar "iki büyük seçime rağmen Türkiye bu başarıyı nasıl elde etti?" diye hayret ediyor. Hemen söyleyeyim: Sizde olmayan hasletle; imanla, aşkla, şevkle...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet Yalçınkaya 1 Mayıs 2024 23:05

Fed açıklama yaptı. Petrol çekildi. Türkiye de gıda dan tut bütün ürünlerde önümüzdeki gün ve haftalarda %20 ile %25 arası indirime gidilmelidir. Bu durum gerçekleşmez ise Türkiye de enflasyon üzerinde. Büyük bir yalan ve büyük bir hile sizleri bekliyor.