"Savaşın kazananı olmaz"... Rusya'ya karşı verilen savaşta gözlerini kaybeden Ukraynalı askerler, hayata tutunmaya çalışıyor...

Düzenleyen: / Kaynak: Washington Post
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Washington Post

Rusya'nın saldırılarında gözlerini kaybeden Ukraynalı askerler, morallerini koruyarak aileleri için hayata sımsıkı tutunma çabası içinde...

Ukraynalı askerler, Rusya'ya karşı verilen kanlı savaşın ön saflarında her gün öldürülüyor ve yaralanıyor. Bir nesil genç insan yaralanıyor veya hayatını kaybediyor. Kozachok gibi pek çok kişi, 2022'deki işgalin ilk günlerinde gönüllü olarak orduya katıldı.

"EN AZ BİN ASKER KÖR OLDU"

Ukrayna'da savaş nedeniyle ciddi göz yaralanmaları yaygın hale geldi. Görme yetisini kaybeden askerlerin savunuculuğunu yapan milletvekili Anna Purtova, son iki yılda en az 1000 askerin kör olduğunu söyledi. Kiev'de asker ve sivillerin tedavi edildiği bir hastanenin oftalmoloji bölümü başkanı Tetiana Lytvynenko, koğuşundaki 30 yatağın her zaman dolu olduğunu söyledi.

Tıbbi gelişmeler, gelişmiş protez uzuvlar da dahil olmak üzere pek çok uzuv kaybının tedavisi mümkün olsa da, her iki gözünde de görme yetisini kaybeden ve görme olmadan dünyada gezinmeyi öğrenmek zorunda kalanlar için yapılabilecek çok az şey var.

UKRAYNA'NIN ARTIŞTAKİ GÖRME ENGELLİ NÜFUSU

Ukrayna, artıştaki kör nüfusuna henüz uyum sağlayamadı. Bazı yaralı Ukraynalılar tüm bu zorluklarla mücadele ederken aynı zamanda ebeveynlik görevlerini de yerine getirmeye çalışıyor.

Kozachok ve bankada çalışan eşi Yulia, gözlerini kaybetmesinden önceki dokuz yıl boyunca bir aile kurmanın hayalini kuruyordu. Hastanede kocasını ziyaret ettiğinde altı aylık hamileydi ve ona doktorlarının kendisine açıkladığı şeyi anlattı: Görme yeteneği sonsuza dek kaybolmuştu.

Kozachok'un kafa travması kolaylıkla ölümcül olabilirdi. Bir gözünü hemen kaybetti ve bir tahliye noktasına kadar sürünerek gitmek zorunda kaldı ve burada bilincini kaybetti. Hayatta kaldı ama hastanede uyandığında, kısa süre sonra karanlığa dönüşen bir bulanıklıkla karşılaştı.

"DURUMU KABULLENMEKTE ZORLANDI"

Kozachok'ın eşi, yaşadıklarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Aylarca durumunu kabullenmekte zorlandı. Bu, yaşamanın anlamını bulmanın günlük bir süreciydi. Kendinle kavga etmek gibi. Kozachok'ın eşi Yulia, babalığın "muhtemelen onu hayatta tutan şey olduğunu" kabul etti.

 ŞARAPNEL KAFATASINI DELDİ

35 yaşındaki Denys Abdulin'in, Mart 2022'de Kiev yakınlarındaki küçük bir şehir olan Bila Tserkva'daki evini terk edip orduya katıldığında zaten iki oğlu vardı. Eşi Olesia, güvenlikleri için çocuklarını Litvanya'ya götürdü.

Nisan ayı itibarıyla Abdulin'in, Rus kuvvetlerinin kuşattığı Ukrayna'nın doğudaki Severodonetsk şehrinde Rus saldırısı sonucu gözlerini kaybettiği belirtildi.

Abdulin bir binada saklandı. Onları fark eden insansız hava aracını veya ardından gelen havan topunun sesini duymadı. Şarapnel kafatasını sol kulağından deldi ve sağ gözünden çıktı.

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Washington Post
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...