ABD'de 2000 öğrenci gözaltında... Türkiye'de Filistin'e destek gösterileri neden Batı'daki kadar güçlü değil? 

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'de 2000 öğrenci gözaltında... Türkiye'de Filistin'e destek gösterileri neden Batı'daki kadar güçlü değil? 

Gündem Haberleri

Türkiye'de devletin Filistin ile dayanışma içerisinde olması, Batı'daki gibi tepkisel bir durumun ortaya çıkmasını engelliyor ve Filistin'e destek gösterileri, Batılı ülkelerin gerisinde kalıyor. 

DR. DOĞACAN BAŞARAN'IN ANALİZİ—7 aydır devam eden İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında tüm dünya ayakta. Yaklaşık 35 bin insanın öldürüldüğü saldırılar nedeniyle İsrailli karar alıcılar Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçundan yargılanıyor. 

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde hayatta kalmaya çalışan siviller ise açlık ve susuzluğa mahkum edilmiş durumda. Gazze'deki katliamlar karşısında tüm dünyada geniş çaplı protestolar düzenleniyor. Belli başlı ABD şehirlerindeki Gazze’ye destek konulu kampüs protestolarında tutuklanan üniversite öğrencisi ve akademisyen sayısı 2000’i çoktan aştı…

Türkiye'de Filistin'e destek gösterileri neden Batı'daki kadar güçlü değil?  - 1. Resim

ABD'de Columbia Üniversitesi başta olmak üzere çok sayıda ünviersitede öğrenciler ile güvenlik güçleri karşı karşıya geliyor. Fransa da Sarbonne Ünviersitesi başta olmak üzere pek çok üniversitede Gazze için ateşkes talep eden eylemler düzenleniyor. Üstelik Almanya'dan Kolombiya'ya Güney Afrika'dan Fas'a dünyanın pek çok ülkesinde göstericiler, sokağa çıkarak "Soykırımı durdurun" sloganı atıyor.

Türkiye'de Filistin'e destek gösterileri neden Batı'daki kadar güçlü değil?  - 2. Resim

Türkiye'de ise hükümetin Filistin direnişine verdiği kararlı desteğe rağmen İsrail karşıtı protestoların zayıf kaldığı görülüyor. Peki, neden? 

HALK HÜKÜMETİN FİLİSTİN'İ DESTEKLEDİĞİNİN FARKINDA

Batılı ülkelerdeki Filistin'e destek gösterilerinin temel dinamiğini Batılı devletlerin İsrail'in katliamlarına verdiği desteğin halkların vicdanında oluşturduğu tepki oluşturuyor. Türkiye ise çatışmaların başladığı günden itibaren uluslararası platformlarda soykırımın durdurulması için etkin bir diplomasi yürütüyor ve uluslararası toplumun çabalarının koordine edilmesine çalışıyor.

Türkiye'de Filistin'e destek gösterileri neden Batı'daki kadar güçlü değil?  - 3. Resim

Son olarak Türkiye, Gazze Şeridi'ne insani malzemelerin ulaştırılmasına izin verilecek güne kadar İsrail ile ticareti kesme kararı aldı. Türkiye'de İsrail'e karşı daha sert tedbirlerin hayata geçirilmesini isteyen kesimler bulunsa da toplumun geneli, hükümetin İsrail karşıtı tutumunun Gazze halkıyla yeterli dayanışmayı barındırdığını düşünüyor. 

Türkiye'de Filistin'e destek gösterileri neden Batı'daki kadar güçlü değil?  - 4. Resim

Türkiye'deki Gazze'ye destek eylemlerine bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı biliniyor. Bu da toplumun hükümetin politikaları nedeniyle Gazze'yle dayanışma gösterin talebini dillendirme ihtiyacını azaltıyor.

MUHALEFETİN GÜNDEMİ EKONOMİ

Türkiye'de muhalefetin temel öncelikleri arasında Filistin sorununun yer almadığı görülüyor. Yerel seçimlerde önemli bir başarı elde ederek birinci parti olan CHP, ekonomik sorunları ön plana çıkararak siyaset yapmayı tercih ediyor. Filisin gibi konular ise arka planda kalıyor.

Türkiye'de Filistin'e destek gösterileri neden Batı'daki kadar güçlü değil?  - 5. Resim

SOL VE MUHAFAZAKAR GRUPLARIN TUTUMU

Türkiye'de sol ve muhafazakar grupların büyük çoğunluğunda tarihsel olarak Filistin sorununa sahip çıkma eğilimi bulunuyor. Ancak son dönemde bu gruplar, eski dinamizminden yoksun. 

YÜKSELEN AŞIRI SAĞ

Türkiye'de göçmen karşıtlığı üzerinden sağ popülizmin yükselişi, Arap karşıtlığına evrilmiş durumda. Toplumun önemli bir kısmını içermese de yükselen popülist yaklaşım, bu grupların Arap karşıtlığı nedeniyle Gazze'deki katliamları görmezden gelmesini sağlıyor.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
murat izgi 6 Mayıs 2024 03:05

Son seçimde Türkiye artik chp nin kalesi olmuş deyişmiş ve dönüşmüştür Osmanlıyı yıkan yahudinin bir kolu ittihat ve terakki nin yeni adı chp olmuş ve bu akıl yine hortlamış 1923 sesiz sedasız bu ülkeye getirilip vatandaşlık verilen 200 bin eğitimli yahudi siyaseti ve ekonomiyi domine ediyor .

Sonraki Haber Yükleniyor...