Lüks konutta KDV % 18 oldu

- Güncelleme:
Lüks konutta KDV % 18 oldu

Ekonomi Haberleri

Büyük şehirlerde lüks konutların KDV'si kademeli olacak. Arsasının metkekare değeri 500-1000 lira arasındakiler için yüzde 8, üzerindekiler için ise yüzde 18 KDV ödenecek. Böylece, Boğaz'daki evle Hakkari'deki evden aynı vergi alınmayacak.

Maliye Bakanlığı, konutta Katma Değer Vergisi (KDV) düzenlemesini değiştirerek metrekare esasının yanında, fiyata göre 'aşamalı' vergi alınması esasını da getirdi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan yeni uygulamaya göre, önceden 150 metrekarenin altındaki konutlarda yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda yüzde 18 olarak uygulanan sisteme fiyat esası da eklendi. Yeni sisteme göre, net alanı 150 metrekareye kadar konutlarda arsa birim metrekare vergi değeri 500 lira ile 1000 lira arasında ise konutların tesliminde yüzde 8 vergi alınacak. Metkekare vergi değeri 1000 lira ve üzerinde olan konutların teslimindeki vergi oranı ise yüzde 18 olarak uygulanacak. 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda ise yüzde 18'lik KDV esası devam edecek. Örnek olarak, Boğaz'da arsanın metrekare değeri çok yüksek olduğu için, küçük bir ev alanlar bile daha yüksek vergi ödeyecek. Ucuz semtlerde arsa değeri düşük olan konutların da vergisi az olacak. İlgili kanun büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan konutları kapsayacak. Ancak afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve risk alanı olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler kapsam dışı tutulacak. nbsp;

YIL BAŞINDAN ÖNCESİ ETKİLENMEYECEK
Büyük şehirlerdeki lüks konutlar için getirilen yeni KDV uygulaması dünden itibaren yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alanların durumunda ise herhangi bir değişiklik olmayacak.?Bu inşaatlar tamamlandığında KDV oranı eskisi gibi olacak.


"Hakkari'deki evle Boğaz'daki evin fiyatı bir olmaz" demişti
Geçen yıl uygulamanın ipuçlarını veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hakkari'deki evin KDV'si de yüzde 1, Boğaz'daki evinki de yüzde 1. Bu hakkaniyete uymuyor. Lüks semtten ev alanlar bunun farkına katlanmalı" demişti. Maliye Bakanı Şimşek'in bu açıklamalarına sektör temsilcileri, "Bu uygulama devreye girerse Türkiye'nin lokomotif sektörü geri gider, istihdam daralır" cevabını vermişti. nbsp;Firma yetkilileri kademeli vergi artışının nbsp;inşaatın üzerine yük getireceğini savunuyordu. nbsp;Maliye yetkilileri, lüks bir sitede 100 metrekarelik bir evin değerinin milyon dolarlara çıkmasına rağmen, KDV'nin düşüklüğünden yakınıyordu. Yeni KDV uygulaması 1 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alanları etkilemeyecek. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...