Türk Dünyası Formu'na Urumçi damgası

Türk Dünyası Formu'na Urumçi damgası

DÜNYA Haberleri

2. Türk Dünyası Formu İstanbul'da yapıldı. 2023 Küresel Türk Vizyonu'nun konu edildiği formda konuşan İsmail Cengiz, Türkiye Çin ilişkilerine dikkat çekti. Doğu Türkistan'ı temsilen söz alan Cengiz Doğu Türkistan" gibi hassas bir konuya rağmen iki ülke arasında işbirliğinin sağlıklı yürütülmüş olması, kamu diplomasisi bakımından Ankara Hükümeti'nin hanesine yazılacak bir başarıdır" dedi.


2. Dünya Türk Forumu "Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023" Ana Teması İle İstanbul'da gerçekleştirilen uluslar arası toplantıya katılan Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri İsmail Cengiz, nbsp; müzakereci sıfatıyla söz alarak Doğu Türkistan bölgesindeki halkın dini ve milli kimliklerinin korunması gerektiğini ifade ederek hem Pekin'i hem de Ankara'yı göreve davet etti.
Türk dünyası ve diasporalarının yaklaşık elli ülkedeki sivil toplum liderleri, akademisyen, düşünce ve kanaat önderlerinin ikinci kez bir araya gelerek buluştuğu toplantıda konuşan İsmail CENGİZ, Türk kamu diplomasisinin diasporada faaliyet gösteren Doğu Türkistan kökenli teşkilatların yapıcı faaliyetlerine katkı sunmasının Türk-Çin ilişkileri bakımından önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"...Hür dünyadaki Uygur ve Kazaklar'ın kendi aralarında oluşturdukları teşkilatların şüphesiz ki, Türk-Çin ilişkilerine direk ve dolaylı olarak olumlu ve olumsuz etkileri olmaktadır ve olacaktır. Çin yönetimince "Uygur Özerk Bölgesi" olarak adlandırılan "Doğu Türkistan", hem etnik, hem dini hem de kültür açısından farklı yapısıyla Pekin'in "yumuşak karnı"nı oluşturan sorunlu bölgelerin başında yer aldığı düşünülecek olursa, diasporadaki Doğu Türkistan kökenli örgütlerin oluşturduğu diasporanın önemi de kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde "Doğu Türkistan" gibi hassas bir konuya rağmen iki ülke arasında işbirliğinin sağlıklı yürütülmüş olması, kamu diplomasisi bakımından Ankara Hükümeti'nin hanesine yazılacak bir başarıdır.

"Türkiye, Doğu Türkistan meselesiyle ilgili üzerine düşen görevi yerine getirmektedir. Cumhurbaşkanı sayın Gül ile Başbakan sayın Erdoğan'ın bölgeyi ziyareti orada yaşayan soydaşlarımıza önemli bir moral vermiştir. Bu kamusal diplomasi başarısıdır. Dışişleri Bakanı sayın Davutoğlu İstanbul'dan direk Kaşgar'a giderek, Pekin yönetimine soydaşlarımızın sahipsiz olmadığı mesajı verilmiştir ki, bu son derece önemli bir tavır, etkileyici bir hareket olmuştur. nbsp; Türk dışişleri bakanının sergilediği bu davranış da küresel kamu diplomasisi bakımından elde edilen önemli bir başarıdır. İlişkilerin geliştirilmesi durumunda, bölgedeki soydaşlarıyla daha rahat iletişim içinde olunabileceğine kanaat getiren Türkiye; İstanbul ile Urumçi arasında uçak seferlerinin başlaması, Türk yatırımcıların Urumçi'ye davet edilmeleri, resmi kanallarla burslu öğrenci kayıtlarının yapılmaya başlanması gibi benzeri hizmetlerin artırılması durumunda, sorunların yavaş yavaş çözülmeye başlanacağını düşünmektedir. Dolayısıyla Türkiye çıkarlarına uygun olmayan hiç bir işleme, girişime ve zorlayıcı vize taleplerine haklı olarak müsaade etmeyecektir, etmemelidir. Çünkü bizim için önemli olan Doğu Türkistan'daki halkın huzur ve istikrar içinde dini ve milli kimliklerini koruyarak yaşamalarına imkan sağlayan ortamı hazırlamaktır.... Türkiye aleyhine çalışan gruplar ve örgütlerle işbirliği içinde olanların Türkiye'den vize talep etme hakları yoktur... Amerika çıkarları doğrultusunda Türkiye'nin milli çıkarlarını baltalama niyetini taşıyan kişi ve gruplar karşısında Ankara'nın sergilediği tavrı destekliyoruz. Doğu Türkistan'da yaşayan soydaşlarımız, sömürgeci küresel zihniyetin niyetleri uğruna feda edilemeyecek kadar kutsal emanetlerimiz olduğu unutulmamalıdır." Nisan 2013

03-05 Nisan 2013 tarihlerinde "Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023" nbsp; ana temalı Dünya Türk Forumu'nun ikincisine; Başbakan Yardımcısı Bekir BOZDAĞ, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir YAĞCILAR, Edirne Valisi Hasan DURUER, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" Eskişehir Valisi Dr. Kadir KOÇDEMİR, Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil AKINCI, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen KASSEİNOV, TÜRKPA Genel Sekreteri Ramil HASANOV başta olmak üzere;Türk dili konuşan ülkeler ile Türk Diasporalarının bulunduğu ülkelerin de dahil olduğu 60 farklı ülkeden düşünce ve kanaat önderleri, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, Türkiye ve katılımcı ülkelerden parlamento üyeleri, Devlet Temsilcileri, İlgili Uluslar arası Örgütler ve kuruluşların üst yöneticileri, gözlemci diplomatik misyon temsilcileri ve ilgili uzmanlar ile medya temsilcileri katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...