Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Davutoğlu Bosna Hersek'te konuştu

Düzenleyen:
Davutoğlu Bosna Hersek'te konuştu

POLİTİKA Haberleri

Özge Düzgün, Banya Luka, 7 Mayıs, (DHA)- Bosna Hersek’e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu restorasyonu TİKA tarafından tamamlanan Banya Luka şehrindeki Ferhadiye (Ferhadpaşa) Camisi’nin açılış törenine katıldı. Davutoğlu burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

Başbakan, “Bundan 4 yıl önce bir Ramazan günü Saray Bosna’ya geldiğimde yine Boşnak kardeşlerimle böyle buluşmuştum. İnsanlığı ürettiği bütün şehirler yok olsa bir tek Saray Bosna ayakta kalsa insanlık yeniden inşa edilir demiştim.” diyerek şehrin tarihi ve kültürel önemine değindi. 

Davutoğlu Bosna’ya Türkiye’nin selamını getirdiğini belirterek “Ben buraya yürekten yüreğe konuşmaya geldim sadece kendi yüreğimle değil 78 milyon kardeşinizin yüreğiyle konuşmaya geldim. Şu anda 78 milyon kardeşinizin duası sizinledir” dedi.

Başbakan Davutoğlu, ardından konuşmasına şöyle devam etti:

“Bundan 23 sene önce Ferhadiye Camii dinamitlenip yıkıldığında, Malezya’da öğrencilerimle bu acıyı yürekten hissetmiştik ve büyük lider hepimizin lideri sayın Aliya İzzet Begoviç oraya geldiğinde beraber ağlayıp hüznünü yaşamıştık. Şimdi 23 sene sonra Ferhadiye Camii’nin açılışında bulunmak benim hayatta tattığım onurlardan biridir ve emin olunuz Aliya İzzet Begoviç’in ruhu da bu güzel olaydan haberdardır. 2011 yılında Bosna’ya geldiğim zaman burada Ferhadiye Camii’nin inşaatı durmak üzereydi yürümüyordu. O zaman talimat vermiştim dış işleri bakanı olarak ne yapılırsa yapılacak camii yeniden ayağa kalkacak inşa edilecek yapılacak. Bugün bu açılışı gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” 

Açılışın 3 açıdan anlam ve önem taşıdığına değinen Başbakan “ Birincisi insanlık vicdanı açısından, 23 yıl önce Ferhadiye Camii’ni bombalayanlar sadece bir camiyi değil insanlığın vicdanını yıkmışlardır ve bugün biz bu camiyi yeniden inşa ederken aslında insanlığın vicdanını inşa ediyoruz.” dedi. 

Başbakan ortak kültür mirasının önemini vurgulayarak, “Bilinsin ki burada ezan duyuldukça insanlık vicdanı Banya Luka’da insanlığa seslenecektir. 2. husus ortak kültür mirasımızdır. Bilinsin ki Bosna Hersek’te bizim ortak mirasımız olarak inşa edilen bütün eserler ortak himayemiz altındadır.” 

Alaca Camii’nin de restorasyonunun yapılacağını belirten Davutoğlu, “Mostrar köprüsünün açılışında Sayın Cumhurbaşkanıyla birlikteydik inşallah Alaca Camiinin açılışını da birlikte idrak edeceğiz.” dedi.

“Bosna hersekte yıkılan her ortak kültür mirasımız yeniden ihya edilecek yeniden tarihi değerine kavuşacaktır” diyen Başbakan sözlerine söyle devam etti: 

“3. Boyut Bosna Hersek’in geleceğiyle ilgilidir. Bosna Hersek Müslüman Ortodoks, Yahudi bütün kimlikleriyle bir ve bütündür. Bosna’yı parçalamak bölmek ayırmak isteyenler aslında insanların yüreklerini ayırmak isterler. Banya Luka Saray Bosna’dan, Saray Bosna Banya Luka’dan asla ayrılamaz kopamaz” 

Açılışın dünyaya bir barış mesajı olduğunu söyleyen Başbakan, “Bugün Ferhadiye Camii’nin açılması bütün dünyaya bir barış mesajıdır. Bu barış mesajının doğru okunması lazım. Dünyada çok az şehirde cami havra klise yan yanadır.. Belki İstanbul ve Saray Bosna’da…Bosna Hersek’in bu karakteri korunursa insanlık Bosna’da temsil edilir. Bu özellik kaybedilirse Bosna da ruhunu kaybeder. Allah bu özelliğin Bosna şehirlerinde ebediyete kadar yaşamasını nasip etsin.” dedi.

“Konuşmamın sonunda Aliya İzzet Begoviç’e hitap etmek istiyorum”diyen Davutoğlu sözlerine şöyle son verdi: 

“Ey bilge insan Ey büyük lider! Mekanın cennet ruhun şad olsun. Uğrunda insanlık dersi vererek yürüttüğün mücadelenin bugünkü sahipleri bizleriz. Bil ki bu emanete sonuna kadar sahip çıkacağız. Yıkılan her camiyi yeniden inşa edeceğiz yıkılan her yüreği yeniden kazanacağız ve Bosna Hersek senin istediğin gibi kıyamete kadar bir ve bütün kalacak. Allah Bosna’yı aziz eylesin ve Türkiye’yi Bosna’nın her zaman yanında kılsın. Allaha emanet olun”

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...