Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kritik görüşme sonrası FETÖ açıklaması

Düzenleyen:
Kritik görüşme sonrası FETÖ açıklaması

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Başkanı Rex Tillerson ortak basın toplantısında konuştu. FETÖ elebaşının iadesine de değinilen toplantıda konuyla ilgili Türkiye'nin beklentileri dile getirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Başkanı  Rex Tilleroin bugün bir araya geldi. Bakanlar görüşme sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. 

Ortak basın toplantısından satır başları;

Bakan Çavuşoğlu: 

İlişkilerimize yeni bir enerji katmamız elzemdir. Önümüzdeki süreçte birlikte daha fazla adım atmalıyız. Geçmiş yönetim döneminde ilişkilerimizi etkileyen bazı konular oldu. Bunlardan birisi geçmiş yönetimin YPG'ye verdiği destek. ABD'de bir çok kurum YPG ve PKK'nın bir farkı olmadığını kabul ediyor. Bizi hedef alan terör örgütüne verilen destek hem bizi üzmüş, hem ilişkilerimizi etkilemiştir. Biz bu konuda daha iyi bir ilişki bekliyoruz. Bir terör örgütü ile mücadele ederken başka bir terör örgütü kullanmanın risklerini bugün dostum Rex ile paylaştım.

FETÖ'NÜN İADESİ İÇİN SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ

Geçmiş dönemin izlediği ikircikli politikalardan biri de FETÖ'nün Türkiye'ye iadesi konusu. Biz bugüne kadar elimizdeki tüm belge ve bilgileri ilettik ve iade ve geçici tutuklama talebimizi ilettik. Bu konuda somut adımlar bekliyoruz. En azından idari tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Biz ABD ile ilişkilerimizi yeniden rayına koymak için adım atmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte atacağımız adımlarla ikili ilişkilerimizin daha ileri gitmesi için umutluyuz. Bugün Avrupa'ya baktığımız zaman kendi sorunlarıyla bile başedemediklerini görüyoruz. Tüm bunlar gösteriyor ki Türk-ABD dostluğuna her zamankinden daha çok ihtiyaç var.

Rex Tillerson:

Türkiye 1952'den beri NATO müttefiki. Askeri işbirliğimiz devam ediyor. Amaclarımızdan biris DAEŞ'in bölgeden temizlenmesi. ABD Türkiye'deki üstlerden aynı sayıda hava aracı kullanarak operasyon yapmaya devam etti. Türk birlikleri DAEŞ'i sınırdan uzaklaştırdı. ABD Türkiye'yi minnetle karşılamakta bu yüzden.

TÜRKİYE'NİN MÜCADELESİNİN FARKINDAYIZ

Türkiye'nin nasıl bir mücadele içinde olduğunun farkındayız. Hem DAEŞ hem PKK tarafından düzenlenen saldırılarda bir çok insan hayatını kaybetti. 3 milyondan fazla göçmenin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak konusunda çalışmalarını devam ediyor.

Soru-Cevap:

ABD'nin YPG'ye verdiği destek Trump döneminde sürecek mi? ABD YPG'ye ne vaad ediyor?

Tillerson: Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmenin odak noktasıydı bu soru. Çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Rakka'nın geleceği konusunda buranın  yerel sahiplerine geri verilmesini istiyoruz.

Türk hükümetini nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz YPG ile beraber çalışma konusunda?

Tillerson: Daha önce bahsettim, çok güzel bir konuşma gerçekleştirdik. Çok alternatif söz konusu. İki tarafın da görüşleri mevcut. Bunlar üzerinden devam edeceğiz.

Halkbank yöneticisine tutuklama

Halkbank genel müdür yardımcısı, ABD sayahati dönüşünde gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Dün itibariyle konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Süreci yakından takip ediyoruz. Bu işin geçmişine gitmek lazım. Bunu başlatan eski savcı Bharara. Bu sürecin siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Eski savcı FETÖ'yle çok yakından bağları var. Hatta hakim de dahil. Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa hepsini beğeniyor, retweet ediyor. Onun başlattığı dosya üzerinden bu yapıldı. Endişelerimizi olayın başladığı ilk günden beri paylaşıyoruz ABD'li dostlarımızla.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...