Yargıtay kararı: Cemevi ibadet yeri değil, dernek

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Yargıtay kararı: Cemevi ibadet yeri değil, dernek

GÜNDEM Haberleri  / AA

"Cami ve mescit dışında bir yerin ibadethane olarak kabul edilmesi mümkün değil" diyen Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, "cemevleri ibadet yeridir" şeklindeki tüzüğünü değiştirmeyen Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği'nin kapatılmasına hükmetti.

Cemevinin Alevilerin ibadet yeri olduğu yönünde başlatılan propagandaya Yargıtay son noktayı koydu. 7. Hukuk Dairesi, daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "cemevi ibadet yeri değildir" görüşüne uygun bir karar verdi.
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkındaki kapatma davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tüzüğündeki "cemevlerini ibadet yeri olarak" nitelendiren ifadeler sebebiyle Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında kapatma davası açmıştı. Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi ise davayı, "Cemevleri yüzyıllardır Alevilerin ibadet yeri olarak toplumca bilinmiş ve kabul görmüştür. Derneğin tüzüğünde yazılı bulunan 'Cemevleri ibadethanedir' hükmü Anayasa'nın 2. maddesine aykırılık taşımadığı gibi kanunlarla da yasaklanmamıştır" gerekçesiyle reddetmişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla bozdu. Daire, ilgili yasa ve düzenlemeler karşısında cami ve mescit dışında bir yerin ibadethane olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığına karar verdi. nbsp;


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...