Atina Ege'de petrol arıyor

Atina Ege'de petrol arıyor

DÜNYA Haberleri

Yunan basını, Başbakan Andonis Samaras'ın ekonomik krizden çıkış için Ege Denizi'nde petrol aranması talimatı verdiğini yazdı. Samaras'ın projesinin, Yunanistan ile Türkiye arasında krize yol açabileceği belirtiliyor.

nbsp;Ekonomik krizden bunalan Yunanistan, Girit adasının güneyinde ve İyon denizinde hidrokarbon arama çalışmalarına başlıyor. Yunan basını, Başbakan Andonis Samaras'ın ekonomik krizden çıkış için Ege Denizi'nde petrol aranması talimatı verdiğini yazdı. Samaras'ın projesinin, Yunanistan ile Türkiye arasında krize yol açabileceği belirtiliyor. Geçen Eylül ayında sismik araştırmalar için açılan ihaleyi kazanan Norveç firması PGS'e ait Nordic Explorer gemisi, dün Patra limanına geldi. Norveç gemisi 225 bin kilometre karelik bir alanda petrol ve doğalgaz arayacak. Yaklaşık 3 ay sürecek çalışmaların ardından çıkacak sonuca göre, sondaj için ihaleler açılacak. Yunan hükemetinin, Norveç firmasıyla imzaladığı sözleşme gereği, Yunanistan sismik araştırmalar için hiçbir ödeme yapmayacak. PGS, araştırmalarının sonuçlarını satarak masraflarını karşılayacak. Sözkonusu bölgeler Ege'den uzakta bulunuyor. Atina'nın bu son hamleyle, Türkiye'den nasıl bir tepki göreceği ise merak ediliyor. Zira 1974 yılından bu yana Ege Denizi ve Meis adası başta olmak üzere kıta sahanlığı konusunda iki ülke arasında yürütülen görüşme maratonundan hala bir sonuç alınmış değil.Yunan diplomasisi ise ikiye bölünmüş durumda. Bazı çevreler, Samaras'ın bu kararının ekonomik krize çözümden ziyade, milliyetçi kesimlerin oyunu kazanmaya yönelik geleneksel bir seçim vaadi olduğunu savunuyor.Başbakanlığın aldığı kararı tehlikeli olarak değerlendiren kesim, Türkiye ve diğer komşu ülkelerle uzlaşma çağrısında bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...