Engelliye ÖMSS eziyeti

/ Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
 Engelliye ÖMSS eziyeti

Yaşam Haberleri  / OZEL

Büyük umutla beklenen Özürlü Memur Seçme Sınavı, daha başvuruda kâbusa döndü. Engelliler, engel durumlarını ÖSYM'ye ispat etmek için Sosyal Hizmetlere akın etti. Ancak ulaşım sıkıntısı hesap edilmeyince, yollarda istenmeyen görüntüler oluştu.

Engelliler için bu sene ilki düzenlenen Özürlü Memur Seçme Sınavının (ÖMSS), başvuruları bürokrasi yüzünden çileye döndü. ÖMSS'ye başvurmadan önce engellilerden, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının il ve ilçe müdürlüklerinden 'ön kabul ve taahhüt belgesi' almaları istendi. Ancak, bu belge talep edilirken evlerinden çıkmakta bile zorlanan engellilerin erişebilirlik problemi hesaba katılmadı. Büyük şehirlerde başvuruyu her merkez kabul etmedi. Böyle olunca engelliler belirlenen merkezlere yönlendirildi. Bu başvuru noktalarına akın eden engelliler, asansör bulunmayan üst geçitlerde yakınları tarafından karga tulumba taşınmak zorunda kalındı.

BANKADA DA AYRI DERT
Dün, İstanbul Bahçelievler'de bulunan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Hizmet Binasına gittik. Yakınlarının yardımıyla kilometrelerce uzaktan güçlükle gelen engellileri dinledik. Kağıthane'den gelen ortopedik engelli İbrahim Biricik (38) nasıl zorluk yaşadıklarını şöyle anlattı: "Başvuru için bu halimle yola düştüm. Burada evrakları doldurduk. 25 liralık sınav başvuru ücretini bankaya yatırıp gelmemizi istediler. Bankanın yolunu tuttuk. Kaldırımlar, caddelerde değil tekerlekli sandalye ile gitmek yürümek bile imkansız. Bankaya vardığımızda görevliler, parayı bankamatiğe yatırmamızı istediler. Ama bankamatik engellilere uyumlu değildi. Artık birine rica ettim, o yatırdı. Bize bu eziyetleri çektirmeseler de en azından yakınlarımız evraklarımızı alıp getirse, işlerimizi takip etse olmaz mıydı?"

ANNEMİN SIRTINDA GELDİM
Kağıthane'den gelen bir başka ortapetik engelli 25 yaşındaki Tuba Çınar da "Bir çoğumuz anne babasının sırtında gelmek zorunda kaldı" dedi. Ortapetik engelli Nuray Ülker ise "Yolum uzak. Büyükşehir Belediyesi araç tahsis etti. Çok sağolsunlar onlar olmasa ben de çok zor ulaşacaktım, yollarda eziyet çekecektim. Çünkü yollar kalıdırımlar bize uyumlu değil. Zaten sakat durumdayız en ufak bir kazada ayağı bile kalkmamız mümkün olmaz" diye konuştu.

SAVAŞA DEĞİL İMTİHAN BAŞVURUSUNA GİDİYORLAR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği merkezlere gitmek isteyen engelliler zor anlar yaşadı. Yakınlarının sırtında gelen adaylar, "Bize bu eziyetleri çektirmeseler de en azından yakınlarımız evraklarımızı alıp getirse, işlerimizi takip etse olmaz mıydı?" dedi.


Yaşam
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...