Gelir Uzmanları üvey evlat mı?

A -
A +

666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerden (KHK) önce, aynı statüde ve konumda bulunulan uzmanlar ile vatandaşlarımıza ve mükelleflerimize ilk elden hizmet veren Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın merkez ve taşra birimlerinde görev yapan Gelir Uzmanları arasında büyük bir uçurum meydana getirilmiş, emsallerine nazaran çok daha düşük bir maaşla çalışmak zorunda bırakılmışlardır.

Gelir Uzmanlarının görev ve sorumlulukları, 666 sayılı KHK kapsamına alınan bazı kurumların uzmanlarından fazla iken, son düzenlemeyle ücretleri diğer kurumların Uzmanlarından daha düşük seviyede kalmıştır. Mesela vakıf uzmanı, gençlik spor uzmanı, kültür uzmanı gibi hazineye karşı maddi sorumluluğu bulunmayan bazı uzmanların maaşları 4.500 TL seviyelerine çıkartılırken, Milyon (Trilyon) TL üzerindeki vergi iade dosyalarını inceleyerek imza sorumluluğu bulunan ve devlete gelir sağlama görevini başta Vergi Kanunları olmak üzere diğer ilgili kanunlar çerçevesinde yerine getiren, hazineye karşı maddi sorumlulukları bulunan 20.000 Gelir Uzmanı bu haklardan mahrum bırakılmıştır.
Söz konusu 666 sayılı KHK ile diğer Bakanlıklar ve Kamu Kurumlarında görev yapan uzmanlarda merkez ve taşra ayırımına gidilmemişken, Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nda görev yapan uzmanlarda merkez ve taşra ayırımına gidilmiştir. 659 sayılı KHK ile kendi Bakanlığımız bünyesindeki Denetim birimlerinin birleştirilmesi sırasında Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı, Gelirler Kontrolörü ve Vergi Denetmeni arasında, merkezi denetim elemanı-taşra denetim elemanı ayırımı yapılmamışken; Gelir Uzmanları arasında merkez uzmanı-taşra uzmanı ayırımın yapılması bizlerin çalışma motivasyonunu ve dolayısıyla ailelerimizle birlikte 100.000 kişinin ekonomik hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.
666 sayılı KHK ile Maliye Bakanlığı bünyesindeki uzmanlar arasında merkez ve taşra ayırımına gidilerek, taşra uzmanlarının kapsam dışında bırakılması, zaman içerisinde idarenin bütünlüğünün bozulmasına ve çalışma barışının yok olmasına sebep olacaktır. Eşit işe eşit ücret verilmeye çalışılırken, Gelir Uzmanları açısından Anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı şekilde eşitsizlik oluşmasına rağmen, 2013 yılında 351 Milyar TL Vergi Geliri hedefine ulaşabilmek için yoğun bir şekilde çalışan 20.000 Gelir Uzmanı, 666 sayılı KHK'daki haksızlığın giderilmesini sabırla ve umutla beklemekteyiz.
Diğer Bakanlıkların Uzmanlarına verilen özel hizmet tazminatı ve 3600 ek gösterge rakamının Gelir Uzmanlarına da verilebilmesi için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152. Maddesi'nde gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
H. T. (Gelir Uzmanı)


Hayallerimizi bir yıl erteletmeye hakkınız var mı?
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'ne;
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. 4. sınıftan, 2 dersten kaldığım için mezun olamıyorum. Anadolu Üniversitesi, alttan dersi olanlar için herhangi bir telafi sınavı yapmadığı için, binlerce öğrenci şu an mağdur durumdadır.
Yoğun itirazlar üzerine tek ders sınavı açıldı. Ben 2 dersten kaldığım için tek ders sınavı hakkından faydalanamıyorum.
Bütün hesaplarımı bu yıl mezun olacağıma göre yapmıştım. Anadolu Üniversitesi bütünleme sınavı getirmemek için direniyor, bu da hayallerimizi 1 yıl erteletiyor.
Eğer okulu 1 yıl uzatsam 2 dönem parası yani 450 TL para ödemek zorunda kalacağım.
Eğer mezun olamazsam çalıştığım kurumda, terfi yapamayacağım ve her ay 50 TL 12x50=600 TL eksik para alacağım.
Benim askerlik ile ilgili bir problemim yok ancak olanlar askerlik ile ilgili yapması gerekenleri mecburen 1 yıl erteleyecek.
Benim iş ile ilgili bir problemim yok ama işsiz olan insanlar işe 1 yıl daha geç girecek, belki giremeyecek.
Geçen yıl KPSS'ye girmiş, yüksek puan almış kişiler bu yıl mezun olmazsa, yine KPSS puanından faydalanamayacak.
1 Milyon 500 bin öğrencisi olan Üniversitede, sadece tek ders sınavı hakkından 50 bin kişi faydalanmıştır. 2 veya daha fazla dersi olup da son sınıfta olanlar bu durumdan faydalanamamıştır.
Şu an tahminen 375 bin son sınıfta öğrenci bulunmaktadır. Bunlardan sadece 50 bin kişi tek ders sınavından faydalanmıştır.
Türkiye'de yargı çok yavaş işlediği için, bu hususta hakkımı arayamıyorum. Yargı yoluna başvuranlar da herhangi bir netice almamıştır. Dava süreci bitene kadar ben mezun olacağım. Dava açsam da mağduriyetim giderilmez.
Biraz geniş düşündüğümüzde, Anadolu Üniversitesi 12 ay içerisinde tek ders sınavı yapabiliyorsa, bütünleme sınavı da yapar diye düşünüyorum.
Tek ders sınavı bütünleme sınavına göre daha az maliyetli olduğundan, "Tek Ders Sınavı" kararı alındığını zannediyorum.
Anadolu Üniversitesi, öğrencinin cebindeki parayı düşünerek hareket etmemelidir. Bütünleme sınavı yapılmaması için mantıklı bir gerekçe bulamıyorum.
Anadolu Üniversitesi, masrafları düşünerek Bütünleme Sınavı yapamıyorsa, uzaktan eğitim bölümleri gibi internet üzerinden sınav yapabilir, öğrencilerin mağduriyeti bu şekilde giderilebilir.
Bir öğrenci


Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/ 
İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.