Genel liseler kapatılmasın

A -
A +

Milli Eğitim Bakanlığı'na;

Bakanlık bütün genel liseleri "Anadolu Lisesi"ne dönüştürüyor. Benim çocuğum bu sene SBS Sınavına girdi. Sınavı çok iyi geçmedi. Heyecanlandığından, biraz da yanlış yaparım korkusundan, evde çözebildiği soruların bazılarını boş bırakmış, bazılarını ise yanlış işaretlemiş. Çocuğum Meslek Lisesine gitmek isteseydi problem olmazdı, bu liselere gitmek istemiyor. Bulunduğumuz Giresun'da bütün genel liseler Anadolu Lisesi'ne dönüştürüldü. Öğrencilerin elinden bir okul seçeneği alındı. Puanı tutan Anadolu Lisesi'ne, tutmayan Meslek Lisesi'ne gitmeye mecbur bırakıldı. Bunun gibi yüzlerce öğrenci var.
SBS puanıyla Anadolu Lisesi'ni kazanan öğrenci, hangi mesleği seçeceğini liseden sonra belirleyeceğini söylemesine rağmen, istemese de yüzlerce çocuk 8. sınıftan sonra mesleğini seçmek zorunda kalıyor.
Tabii bazı aileler de "sınavı kazanmazsan meslek lisesine gidersin" diyerek, çocuğunu korkutuyor. Böylece bazı çocuklar için bu liseler cezaya dönüşüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ise Anadolu Liseleri'ne dönüştürülen genel liselerin eğitim kalitesini yükseltip, Meslek Liseleri'ne daha çok öğrenci yerleştirmeyi hedeflediğini söylüyor. Bu konuda öğrenci ve velilerin fikri alınmıyor.
Ben bir veli olarak, genel liselerin Anadolu Liseleri'ne dönüştürülmesine karşıyım. Çünkü; Üniversite belirli sayıda öğrenci alacağı için, dönüştürülen Anadolu Liseleri'nden mezun olan öğrencilerin tamamı üniversiteye yerleşemeyecek.
Puanı tutmayanların tamamı Meslek Liselerine gideceğinden, bu liselerin eğitim başarısı düşecek.
8. sınıfta öğrencilere yeterince mesleki tanıtım, yönlendirme ve eğitim verilmesi gerekirdi. Bu konuda bir anket çalışması yapılarak, öğrencinin hangi mesleği sevdiği öğrenilip, gitmek isteyen varsa, bu yönde Meslek Lisesine yönlendirilebilirdi. Bu çalışmalar yapılmadı.
Zaten önceden Meslek Lisesine gitmek isteyen öğrenci, kendi arzusuyla gidiyordu. Yani Meslek Liseleri boş değildi. Şimdi istemeyen de gidecek. Dönüştürme yerine, eğitim kalitesini iyileştirerek, her ilde bir genel lise bırakılarak, öğrencinin seçme hakkı elinden alınmamalıdır.
Öğrencileri, istemedikleri mesleklere göndermek, onları gerçek manada bir meslek sahibi yapmaz, sadece okumak zorunda oldukları için okurlar.
Sınav heyecanı veya başka sebeplerle istenen puanı tutturamayan birçok başarılı öğrenci, başarısız kabul edilerek, meslek lisesine gitmeye zorlanıyor.
Yol yakınken bir yanlıştan dönülmeli, yukarıda belirttiğim endişelerimiz ve isteklerimiz göz ardı edilmemelidir.
M. Soy-GİRESUN


Gözlükçü esnafına "Gözlükçü Belgesi" verilsin
Sayın Başbakanın dikkatine; 
Bizler Türkiye genelinde 2100 civarında iş yeri sahibi gözlükçü esnafıyız. İş yerimizde Mesul Müdür çalıştırmaktayız.
30 yıllık, 20 yıllık, 10 yıllık, 5 yıllık gözlükçü esnaflarıyız, artık kendi iş yerimizde yetkili olmak  istiyoruz. Ayrıca, yanımızda çalışan alaylı kalfalarımıza da  belge verilmesini istiyoruz.
Sağlık Bakanlığı'na müracaatta bulunduk, haklı olduğumuz söyleniyor, fakat yaklaşık 2 yıldır bir gelişme olmadı. Neredeyse her hafta, Türkiye'nin her bölgesinden gözlükçü arkadaşlar toplanıp, Meclis'e gelip gidiyoruz. Fakat bir arpa boyu ilerleme sağlayamadık.
Ülkemizde 1982 yılından bu güne, her 10 yılda bir gözlükçülük kursu açılmıştır. Kurs sonunda gözlükçülük belgesi verilmiştir. Teknolojinin ilerlediği günümüzde, iş yeri sahiplerine uzaktan eğitim verilerek, çalışan elemanlarımıza da kurs sonunda gözlükçü belgesi verilmesini istiyoruz.
Bu sayede istihdam sahasının artmasına, yeni iş yerlerinin açılmasına vesile olmak istiyoruz.
Siz Sayın Başbakanımdan camia olarak, mübarek ramazan ayı vesilesi ile, bizleri sevindirecek bir düzenlemede bulunmanızı istiyoruz.
İsmail İlarslan


Mavi Bayraklı Özdere'nin sahilini pis kokudan kurtarın
İzmir/ Menderes Özdere Çukuraltı Mahallesi sahili, İzmir'imizin nadir temiz kalmış sahillerinden biri. Her gün on binlerce kişi bu sahilden faydalanır, denize girer, sahilde oturur, denizi izler..
Ancak son 2-3 yıldır, sahilimiz işgal altında, Şöyle ki;
Özellikle  Cuma akşamları 40-50 civarında çadır sahile kurulmakta, hafta sonu pazar akşamına kadar yüzlerce kişi çadırlarda konaklayarak denize girmekte. Sahilin  bir ucunda WC mevcut, ancak sahil uzunluğu yaklaşık 2000 m civarında. Çadırlarda konaklayan bu yüzlerce kişinin tuvalet ihtiyacını nerede giderdiğini takdirlerinize bırakıyorum.
Ayrıca, sahilde bulunan yürüyüş yolunda sabah sporu için yürüyüşe çıkanlar, çadırların dışında yüzlerce uyuyanı (ve bunların nahoş görüntülerini) izlemek zorunda kalıyorlar. Sahil konaklama yeri midir? Buna niçin müsaade edilmektedir?
Özdere Sakini

Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/ 
İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.