Trafik kazalarının azalması için rutin görme kontrolü yapılmalı

A -
A +

Türkiye'de her yıl 5 bin insanın kaza yerinde, 6 bin insanın ise hastanelerde hayatını kaybettiği biliniyor. Trafik kazalarının yılda ekonomiye verdiği zararın da 20 milyar TL'den fazla olduğu hesaplanıyor.  Kazalara sebep olan en önemli faktörün yetersiz görme olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. "İtalya Devleti Trafik Kazaları Araştırma Enstitüsü"nün 2008 yılı verilerine göre, kazaların yüzde 59'u doğrudan görme algılaması yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

Çok sayıda değişik faktörler birçok olaylara etki yaptığından, trafik kazalarına sebep olan görme bozukluğunun kesin etkisini sayısal olarak ortaya koymak zordur.
Durum böyle olmakla birlikte, son zamanlarda yapılan araştırmalar, zayıf-yetersiz görmesi olan ve gerekli emniyeti almayan sürücülerin çoğalması ile kaza miktarının artmakta olduğunu açık şekilde göstermektedir.
Avrupa ülkelerinde gözlük kullanma oranı yüzde 60-80, ülkemizde ise yüzde 15'ler civarındadır. Yüzde 15 oranında gözlük kullanılması, bizim vatandaşlarımızın gözlerinin sağlam olduğunu göstermez. Aksine, bu konunun ne kadar ihmal edildiğinin belgesidir. Bizim vatandaşımız yasal bir mecburiyet olmadan, kendi isteği ile muayeneye gitmez. Gözünde oluşan kataraktın ve miyopinin farkında değildir. İnsanlar görmenin kendi gördükleri kadar olduğunu zannetmekte ve bu konuyu önemsememektedir. Gözde katarakt bulunması görme keskinliğinin azalmasına sebep olur.
Yapılan bir araştırmada, hafif ve orta derecede gelişmiş bir katarakt arazının, sürücünün tehlikeyi sezme yeteneğinde belirgin bir bozulma ve azalma yaptığı, devam eden süreler içinde birçok kişinin kendi gözünde gelişmekte olan kataraktın farkında olmadığı anlaşılmıştır. Kataraktın sebep olduğu kontrast duyarlılığındaki azalmanın, sürücünün tehlikeyi algılama yeteneğine etki yaptığı ve çarpışma riski ile aralarında bir bağlantı bulunduğu bilinmektedir. Görmenin bozulması tabii bir süreç olup, insan vücudunun yaşlanması ile bu bozulma oranı artar. Birçok sürücü, görme kusurunu düzeltmeden kara yollarında vasıta sürücülüğü yapmaktadır.
Bu düzeltmeye ihtiyacı olan sürücülerin belli takvimlerde, rutin görme kontrolüne tabi olması, yol ve trafik emniyetinin geliştirilmesi için mecburidir.
Taylan Küçüker (Eczacı Gözlükçü)

Metal Öğretmenlerine hak ettikleri kadrolar verilsin
Türkiye genelinde Metal Öğretmeni ihtiyacı binleri bulmasına rağmen, 1999 yılından bu yana, bizlere ayrılan kısıtlı atama kontenjanlarından dolayı, 12 yılı aşkın süredir mağdur edilmekteyiz. Yıllarca yapılan her atama döneminde bizlere çok az sayıda kadro verilmektedir. Öyle ki, 2012 Eylül ayında yapılan 40.000 kişilik Öğretmen atamasında dahi, bütün branşlara bölümlerindeki toplam ihtiyacın 1/4'ü oranında kadro verilirken, bu oran dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre Metal Öğretmenliği bölümüne en az 100 kadro verilmesi gerektiği halde yalnızca 32 kontenjan verilerek bir defa daha mağdur edildik.
Birçok Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi İdarecisiyle yapılan görüşmelerde; Metal Öğretmeni ihtiyacının çok fazla olduğu, birçok okulda 7-8 öğretmen kadrosuna ihtiyaç olduğu ve kendilerinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ısrarla kadro talep etmelerine rağmen bu okullara öğretmen kadrosu tahsis edilmediği, bunun için de ders verecek öğretmen bulunamadığından, derslerin boş geçtiği, yine bazı okullarda kadro sıkıntısı sebebiyle derse girecek öğretmen bulunamaması sebebiyle Mezun olan lise öğrencilerinden öğretmen olarak derse girmelerinin istenmek zorunda kalındığı öğrenilmiştir.
Birçok Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde böylesine acı durumlar yaşanırken, 40.000 öğretmen atamasının yapıldığı 2012 yılı Eylül atamasında  verilen 32 kontenjan, atama bekleyen biz Metal Öğretmenleri ve ailelerini derinden yaralamış ve üzmüştür. Ayrıca kadro eksikliği sebebiyle, şu an görev yapmakta olan öğretmenlerimiz de büyük sıkıntılar yaşamaktadır.
Yıllardan beri mağdur olan biz "Metal Öğretmenliği" branşı için, yaşanan bu mağduriyetlerin giderilmesi adına, diğer birçok branş gibi 5 bin 3 bin yahut 1000 kontenjan değil; hiç olmazsa 200 ve üzeri kadronun verilmesini talep ediyoruz.
Metal Öğretmenleri olarak, 28 Şubat süreciyle başlayıp, günümüzde de devam etmekte olan yaşadığımız bu sıkıntılarımızın bitmesi için yetkililer acil olarak bir şeyler yapmalıdır.
Atama Bekleyen Metal Öğretmenleri


Belediye başkanları ve muhtarlar için iki turlu seçim yapılmalı
Malum Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık seçimlerinde, seçime katılan adaylar arasında en fazla oyu alan adaylar Belediye Başkanı ve Muhtar seçilmiş sayılmaktadır. Seçimi kazanan adayların bazısı %50'nin üzerinde oy alırken, bazısı da (aday sayısının fazlalığı sebebiyle) %25-30'luk oylarla seçimi kazanabilmektedir. Demokrasi mantığı açısından bakıldığında, o bölgedeki sadece dört kişiden birinin oyunu alan, yani küçük bir azınlık tarafından desteklenen birisinin o bölgede Başkan veya Muhtar olmasının ne kadar mantık dışı olduğu malumunuzdur.
Çözüm;
İlk turda %50'den fazla oy alan aday çıkarsa, direkt (çoğunluk oylarıyla) seçilmiş olur. Hiçbir aday ilk turda %50'nin üstüne çıkamaz ise, en çok oy alan iki aday 2'nci tur seçime katılırlar ve bu turun sonunda seçilecek aday, her halükârda %50'nin üstünde bir halk desteği ile seçilmiş olur.
Yiğit Alpsen

Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/ 
İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.