Adam öğütme makineleri

A -
A +
30 sene aynı yerde çalışan bir adam ne yapar?
Her gün aynı saatte aynı yoldan işine gider..Akşam aynı yoldan aynı saatte evine döner.
Tam 30 sene.
30 sene aynı işi aynı saatte yapan adam yarı robot yarı insan gibi birşey olur.
Bu adam 30. senenin sonunda emekli olursa ne olur?
Bocalar..Hiçbir yere sığmaz olur.
Para pul derdi olmasa da sığmaz olur.
Kasabada yaşayanlar bu bakımdan nispeten şanslı..Esnaf olanlar veya oğlunun damadının hergün takılabileceği işyeri olanlar da şanslı..Kendilerini bir işin ucundan tutmuş hisediyorlar.
Ama büyük şehirde yaşayanların bu anlamda durumları çok iç açıcı değil.
Bunun bir eksiklikten kaynaklandığının farkında da değil.
30 sene emekliliğini bekliyor, bildik tabirle ayaklarını uzatacağı günü bekliyor..Sonra ayak uzatmanın çok menem birşey olmadığını farkediyor.
Bence bu bocalamanın birinci sebebi köylülük..Köyden gelen adamın şehirde kaç sene bulunursa bulunsun hobisi olmuyor.
Okumak yazmak gibi bir derdi olmuyor.
İşi dışında keyf alacağı bir meşgalesi olmuyor.
Birinci nesil tıpkı Almanya'ya giden birinci nesil işçiler gibi hayatını şehirde tutunmaya adamış oluyor.Tam ayağımıza bir yer ettik, derken ömür bitiyor.
Bu ekseriyet için böyle..Sınıf atlamış köylülerin böyle bir derdi yok. Yok ama nüfusun yüzde olarak ne kadarına tekabül ediyor?
Bu sıkıntı büyük şehirlerin sıkıntısı..Siteler ilk anda herkese cazip geldi ama neticede tecrit hayatı. Şehirle bağları koptu insanların. Şehri yaşayamıyorlar.
Nispeten şanslı dediğimiz kasabalara ise genç nüfus rağbet etmiyor. Şehirleşmiş kasabaların ise büyük şehirlerden nüfusunun azlığı dışında farkı yok. Herkes herşeyini hazır alıyor. Ekip biçtiği bahçesi yok, yetiştirdiği tavuğu yok, sütünü alabileceği ahır yok..Takılacağı kahvehane dışında mekan yok.Hedefi yok. Bu savrulma ne zaman bitecek, ne zaman durulacak belli değil. Oku da adam ol devri de bitti. Oku veya okuyormuş gibi yap, boşta dolaş devri başladı. Oku veterinerlik diploması al, kırtasiye malzemesi sat devri başladı. Deli demeseler şöyle derim: Bu üniveriste tabelalı yerlerin bir tek amacı var: Bu ülkenin çocuklarını işe yaramaz hale getirmek..Hepsini bir gecede kapatsalar neyimiz eksik kalır. 
Mecburi eğitim 5 yıldı. Herkes bu sisteme göre bir pozisyon almıştı. Fire azalmıştı. Milleti sarsmak için 8 yıl yıl yaptılar.. Toparlanamadan 12 yıl oldu. Milletin bağışıklık sitemi çöktü, fire arttı. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.