İsrail geç de olsa doğruyu yaptı

A -
A +

 Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattının açılışı için Ankara'dan Eskişehir'e giderken trende Sayın Başbakan'la sohbet etme imkânı bulduk. 21 Mart'ta PKK'nın silahlara veda kararının keyfini çıkarırken 22 Mart'ta İsrail'den bizi gururlandıran, sevindiren malum haber gelmişti. Dün yani 23 Mart'ta da Başbakan'la doğal olarak bu iki önemli gelişmeyi konuştuk.

Öncelikle şunu belirtmeliyim; Sayın Başbakan'ın morali çok yüksek, keyfi yerinde. Son gelişmeler onu çok mutlu etmiş. Ama o uygulamayı görmeden kesin konuşmuyor ve "uygulamayı görelim" diyor. Kısacası ihtiyatlı bir iyimserlik içinde. Ama mutlu, özgüveni tavan yapmış durumda. Bu onun en doğal hakkı.
Ülkemizle İsrail arasında 2010'daki kanlı Mavi Marmara olayından sonra bozulan ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde iki ülke başbakanları arasında sağlanan mutabakatta Obama'nın aracılığı etkili oldu. Obama'nın İsrail'e gelişi öncesinde başlayan diplomatik trafik mutabakatla sonuçlandı. Tarihî özür için Erdoğan, Obama'nın şahitliğini şart koştu. Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesi için ileriye sürdüğü 3 şartı da Obama'nın şahitliğinde İsrail yönetimi kabul etmiş oldu. 
İsrail bugüne kadar ısrarla direndiği özür meselesinde diz çöktü ve Türkiye'den özür diledi. Başbakan Erdoğan sağlanan bu mutabakatın öncesini ve perde arkasını tüm detayları ile anlattı. Daha önce bir İsrail Başbakanı Ankara'da Sayın Başbakan'la görüşüp uçağı havalandıktan sonra İsrail Gazze'ye bomba yağdırdığı için haklı olarak Başbakan İsrail yönetimine güvenmiyor. Onun için Obama'nın şahitliğini istemiştir. Onun için her şeyi yazılı istemiş. Onun için üçlü konuşmayı kayıt ettirmiş... 
Önce üzüntü beyanı bildirmişler. Başbakan 'hayır-olmaz. Özür dileme ifadesini kullanın' diye diretmiş. Ve nihayet istenileni yapmışlar. Ambargo konusunu pas geçmek istemişler. Başbakan, "Hayır o da olacak, bu konuda tarihî sorumluluğumuz var" demiş. En son yazılı metin geldikten sonra, 'bu metin bu şekilde olursa, telefon görüşmemizi üçlü olarak yaparız' denmiş.
Başbakan Erdoğan, "Özür safhası aşılmıştır. Şimdi tazminat ve ambargo ile ilgili adımlar atılacak" diyor ve uygulamanın önemine dikkat çekiyor. Telefon mutabakatında 4 başlık var. Özür, tazminat, ambargonun kaldırılması ve İsrail ile Türkiye'nin, Filistin ve Gazze'deki insani sorunları çözmek için iş birliği yapması şartı. Bu son madde de önemli. Başbakan Erdoğan İsrail Başbakanı ile görüşmeden önce Filistin'deki taraflarla ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ve Katar Emiri ile görüşüp istişareler yapmış. Nisanın ilk haftasında Başbakan Gazze'ye gidebileceğini, mayıs ayında da ABD'yi ziyaret edeceğini söyledi. Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi ile birlikte ABD'nin Suriye konusunda Türkiye ile daha fazla iş birliği yapacağını ima etti. 
ABD'de hiçbir devlet başkanının İsrail'i gözden çıkarma lüksü yok. Çünkü ABD'de sermaye-medya-sinema gibi alanlar Yahudilerin elinde. Yahudi lobisi ile sorunlu bir başkan Washington'da güvende değildir. Obama bir yandan İsrail'i kanatlarının altına alırken diğer yandan da ülkesinin bölgesel çıkarları için İsrail'in; ABD'nin bölgedeki en iyi müttefiki Türkiye ile sorunlarını gidermesi için İsrail yönetimine sıkı bir baskı yaptığı anlaşılıyor. Irak-Suriye ve İran'ın iş birliği yaparak Şialığı bölgeye hakim hale getirme stratejisi Amerika'yı da, Türkiye'yi de rahatsız ediyor.
İç barışını sağlama yolunda çok önemli adımlar atan Türkiye bölgesindeki gelişmelerde en etkin ülke konumuna geldi. Bölgemizde taşlar yerinden oynuyor.
Türkiye İsrail'e özür diletti. Kendi iç barışını ve istikrarını sağlayan bir Türkiye dostları için mükemmel bir artıdır. Bu zaferi bu ümmete tattıranlardan Allah razı olsun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.