"Tayyip Ağabey" Ata topraklarında

A -
A +

Başbakan Erdoğan'la birlikte Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'teyiz. Erdoğan 10 yıl içinde bu ülkeye yaptığı 4'üncü ziyareti gerçekleştiriyor. Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında Başbakan'a 6 bakan eşlik ediyor.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev hem Rusya hem de Türkiye'ye yakın bir isim. Konuşmalarında Başbakandan , "Tayyip Ağabey" diye söz ediyor. Başbakan Erdoğan bu coğrafyada çok seviliyor. Kırgızlar nezdindeki beğenilirliği çok yüksek. Kırgızistan'daki tüm siyasetçiler Başbakan Erdoğan'a yakın fotoğraf vermeye çalışıyorlar. 2010 yılında Özbeklerle Kırgızlar arasındaki kriz çatışmaya dönüşmüş, bunun akabinde 2011 yılında yapılan seçimlerde Atambayev cumhurbaşkanı olmuştu. Atambayev 6 yıl süreyle cumhurbaşkanlığı yapacak.
Rusya, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Acil Müdahale Kuvvetlerine hava desteği sağlamak amacıyla 2003 yılında Bişkek yakınlarına hava üssü açmış ve 2012 Eylülünde de Devlet Başkanı Putin'in ziyaretiyle üssün faaliyetleri 2032 yılına kadar uzatılmıştı. Rusya'nın yabancı ülke topraklarındaki tek hava üssü Kırgızistan'da. Burada etkin rol oynayan Rusya kalıcı olmak istiyor. Bu ülkenin Çin'in etkisine girmemesi için dolaylı-dolaysız birçok yardım yapıyor. Rusya 3 milyar dolarlık yatırım ile bu ülkenin enerji sektörünü elinde tutuyor. Ülkenin doğalgaz işletmesine Gazprom hakim.
ABD öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin Taliban rejimine yönelik harekâtı, Kırgızistan'daki Manas havaalanından yapılıyor. Kırgızistan yıllık 260 milyon dolarlık kira geliri karşılığında bu havaalanının kullanımını ABD'ye verdi. ABD'nin sözleşmesi 2014 yılında sona erecek. Rusya, bu üssün varlığından rahatsız. ABD ise Orta Asya'daki son derece stratejik öneme sahip bu üssünün kullanım süresini uzatmak istiyor. Afganistan, Çin ve Orta Asya'nın kontrolü için ABD'nin bu üsse ihtiyacının olduğu çok açık. Fakat mevcut Cumhurbaşkanı ısrarla 2014'de, üssün boşaltılmasını ve koalisyon güçlerinin Kırgızistan'ı terk etmesini talep ediyor. Kırgızistan'daki muhalefet partileri, ABD üssünün kalmasını ve kullanım süresinin uzatılmasını hararetle destekliyor. Tıpkı bizde olduğu gibi Kırgızistan'da da fısıltı gazeteleri, "Tayyip Bey, ABD'nin üslerle ilgili ricasını iletmeye geldi. Başbakan Erdoğan ısrarcı olursa üsler burada kalır" dedikodusunu yayıyorlar.
Kırgızistan maalesef çok fakir bir ülke. Gayrisafi milli hasılası 4.5 milyar dolar. Kişi başına milli geliri 870 dolar. Bu ülke her alanda Rusya'ya bağımlı hale getirilmiş. Türkiye ve Rusya'dan aldığı hibelerle ayakta duruyor. Son 10 yılda Türkiye burada, madencilik, hizmet sektörü, alışveriş merkezleri, bankacılık ve eğitim alanında önemli ataklar ve yatırımlar yapmış. Bişkek'te 5-6 bin civarında Türk yaşıyor. 300 Türk firmasının yaklaşık 500 milyon dolar düzeyinde yatırımı var. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Orta Asya'nın en önemli eğitim kurumlarından biri. Geçen geldiğime nazaran Bişkek'te cami ve mescit sayısının artmaya başladığını gördüm. Cami ve mescitleri daha çok gençler dolduruyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın burada güzel faaliyetleri var. Kısacası Türkiye her alanda bölgeye gelmiş. TİKA bu ülkede başarılı işler yapıyor. Okuldan tutun da ekmek fırınına kadar birçok alanda TİKA'nın katkıları var. Türkiye 160 milyon dolarlık hibe yardımı yapmış. Bu ülkeyi iyi bilen biri bana, "Kırgızistan'a karşılıksız yardım yapan tek ülke Türkiye" diyor.
Tanrı Dağları bu ülkeyi baştan sona bölüyor. Tanrı Dağlarının eteğindeki Fergana Vadisi çok verimli tarım alanlarına sahip. Burada her türlü organik meyve ve sebze yetişiyor. Ayrıca bu vadide önemli su ve enerji kaynakları var.
Başbakan Erdoğan heyetiyle birlikte bu ülkeyle birçok anlaşma imzaladı. Gezi son derece verimli sonuçlarla bitiyor. Başbakan Erdoğan'ı 'gayri milli' olmakla suçlayanlar keşke onun onda biri kadar Türk Dünyası ile ve akrabalarımızla ilgilenselerdi ...Türkiye, Kırgızistan'da geç kalsaydı yerini İran dolduracaktı. Gönül rahatlığı ile şunu söyleyebilirim; Şu anda Rusya'dan sonra en etkili ülke Türkiye.
Siz bu satırları okurken biz başka bir ata toprağı olan Moğolistan'da olacağız. Ve Orhun Anıtlarından sizlere seslenmeye devam edeceğiz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.