İmralı ve karizma

A -
A +

 Dün bir arkadaşım, kafama takılan bir soru var cevabını bulamıyorum, Öcalan gibi bir isim Kürtlere nasıl önderlik ediyor, bu işin sırrı ne, dedi.

Lider önder vs deyince akla ilk gelen karizmadır ya.. Sıradan insanlarda bulunmayan meziyetler..Dirayet, sabır, üstün zeka.. Endam..Konuşma kabiliyeti, insanları etkileme yeteneği..Say sayabildiğin kadar..
Sonra bunları 1,2,3,4,5 diyerek listele.. Sonra  şu şahısta bu şahısta bu meziyetlerden hangisi varsa yanına bir tırnak işareti koy..Farzedelim 50 kriteri esas aldın..Bir kimsede bu 50 kriterden 15'i bile yoksa görünmeyen hangi özellikleriyle 35'lik eksiğini tamamlıyor?
Dolambaçlı oldu: Kestirme sorusu şu: Milyonlarca insanı etkileyen bu şahısta bizim bilmediğimiz ne var, diyor.
Sıradanlığı ile bu dümenin, veya tezgahın veya mücadelenin veya 30 yıl boyunca uluslararası çok çeşitli insanlarla diyaloğun yürütülemeyeceğini söylüyor.
Burada bir ima yoktur.
Bu silüetin arkasında kolektif akıl olduğu aşikar. Çok ortaklı bir inşa..Bu varsayımdan sonrasına takılıyor ve diyor ki, ortak mortak..acaba neden her bakımdan, fiziğinden konuşmasına ve nadir bulunan meziyetlerine kadar daha uygun birisini bulmadılar?
Veya neden daha uygun birisine yol vermediler.
Bu işlerde usul bu mudur?
Ne kadarı şartlara göre şekillenen  doğal gelişme ne kadarı kurgu?
Ben tatmin edici bir cevap bulamadım. 
Biraz da siz kafa yorun, akla yatan bir açıklamanız varsa paylaşırız.
...
Bu arada Whoopi Goldber'in başrolünü oynadığı 96 yılı yapımı filmi (The Associate) bir kere daha seyretmenizi isterim.
Komedi filmi tamam..Anlatılmak istenen bütün bu konuların dışında o da tamam..Ama o filmden ilham alıp bazı konuları daha rahat anlamaya ve anlatmaya yarayacak ipuçları var.
.....
Ben de uzun yıllar bu örgütün yönetici kadrosuna değil de ilkelerine takılmıştım.
Marksist bir örgüt olarak yola çıktılar.
Bu prensipler eni boyu sonu hesap edilerek mi konuldu bilmiyorum. Ama şöyle birşey hayal edebiliyorum. Marksist değil de dini incelikleri referans alan bir örgüt olsaydı sadece Kürtlerden değil her kesimden destek bulur, önlenemez bir patlama yaşardı.
İlk ilkeler ve güzergah hem kendi tabanlarından sınırlı sayıda  ve kontrol edilebilir bir hesabı yapıldığını gösteriyor.
Belki arkadaşımın kafasına takılan ve eksik gördüğü meziyetler de olsaydı iş başka tarafa doğru giderdi.
Belki işin bu kadar uzun süreceği ve buraya kadar geleceği öngörülmemişti.
Belki eldeki malzeme buydu.
Açıkçası şudur ve şöyledir diyemiyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.