Akaryakıtta yanlış hesap

/ Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
Akaryakıtta yanlış hesap

Ekonomi Haberleri  / OZEL

Benzin 11, mazot 10 kuruş ucuzladı. Hesaplamalar, bunun yeterli olmadığını; en az 30 kuruş daha indirim gerektiğini ortaya koydu.

Türkiye'de akaryakıt fiyatları belirlenirken iki ayrı veri dikkate alınıyor. Biri ham petrolün dünya piyasalarındaki varil fiyatı, diğeri de ABD Dolarının Türk Lirası karşısındaki değeri. Bu hesaptan yola çıkıldığında akaryakıt fiyatlarında bu hafta başında yapılan indirimin yeterli olmadığı kendiliğinden ortaya çıkıyor. Şöyle ki; Bundan sadece 8 ay önce, 1 Ağustos 2012'de uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı,?105 dolar civarındaydı. O zaman 1 ABD Doları ise nbsp;1.78 TL'ydi. O gün Türkiye'de 95 oktan benzinin litresi 4.37 Lira, mazot ise 3.85 Liradan satılıyordu.
Gelelim bugüne; ham petrol fiyatı 8 ay öncesinin de altına inerek 102 dolar civarına kadar geriledi. Dolar/TL endeksi ise 8 ay öncesiyle tıpatıp aynı. Akaryakıt ürünleri ise 8 ay öncesine göre, benzin 26 kuruş zamlı olarak 4.63 Lira, mazot ise 32 kuruş zamlı olarak 4.17 liradan satılıyor. Bu kuruşları yabana atmayın. Zira her bir depoda (50 litre) cebimizden, benzinde 13 lira, mazotta 16 Lira daha fazla para çıkıyor. Burada sorgulanması gereken konu şu; Maliyeti etkileyen faktörlerden en önemlisi olan ham petrol 8 ay önceki fiyatının da altında, diğer faktör ABD doları aynı nbsp;seviyede olduğuna göre, akaryakıt fiyatlarında şimdiki rakamlar mı doğru, yoksa 8 ay önceki rakamlar mı doğru? Şimdiki fiyatlar doğruysa, 8 ay önce akaryakıt fiyatlarını düşük tutan ayar mekanizmasına Türk halkı adına teşekkür etmek gerek. Yok eğer Ağustos 2012'deki fiyatlar doğru idiyse, acilen hem benzinde, hem de mazotta en az 30'ar kuruş daha indirim yapılması gerekiyor.

nbsp;Akaryakıtta yanlış hesap


Ekonomi
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...