Kasımpaşa Mevlevihanesi kapılarını açıyor! Evliya Çelebi rüyasını burada tabir ettirdi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kasımpaşa Mevlevihanesi kapılarını açıyor! Evliya Çelebi rüyasını burada tabir ettirdi

Kültür - Sanat Haberleri  / Anadolu Ajansı

Galata ve Yenikapı Mevlevihanelerinden sonra İstanbul'daki üçüncü büyük mevlevihane olan Kasımpaşa Mevlevihanesi, 99 yılın ardından 11 Mayıs'ta yeniden kapılarını açıyor.

Fırıncızade Şeyh Sırri Abdi Dede tarafından 1623-1630 arasında kurulan ve yaklaşık 300 yıl, Osmanlı medeniyetine insan yetiştiren irfan olacakları arasında yer alan yapı, Evliya Çelebi'nin seyahate çıkmasına sebep olan meşhur rüyasının tabir edildiği mekan olarak da biliniyor.

Zaman içerisinde çeşitli onarımlar geçiren yapıda, 1731'de ilk defa kapsamlı bir tamirat gerçekleştirildi. Mevlevihane, 1796'da III. Selim, 1835'te ise Sultan II. Mahmud himayesinde tekrar inşa edildi.

Kasımpaşa Mevlevihanesi kapılarını açıyor! Evliya Çelebi rüyasını burada tabir ettirdi - 1. Resim

Mevlevihanenin semahane kısmı 1925'ten sonra Cumhuriyet döneminde bir süre Kasımpaşa Güreş Kulübü'nün güreş salonu, diğer bölümleri ilkokul olarak kullanıldı. Bu sırada ana yapının kuzeyindeki müştemilat, avludaki şadırvan ve hazire ortadan kalktı, arsanın çiçek bahçesi olan doğu kesimine Süruri İlkokulu yapıldı.

Ana yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından oda oda kiraya verildi. Hızla harap olan mekan, 1979'da çıkan bir yangında tamamen yok oldu.

Kasımpaşa Mevlevihanesi kapılarını açıyor! Evliya Çelebi rüyasını burada tabir ettirdi - 2. Resim

99 YIL SONRA HİZMETE AÇILIYOR

Mevlevihane tekkelerin kapatıldığı 1925'ten 99 yıl sonra İnsan ve İrfan Vakfı öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden ayağa kaldırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Postnişin ve Kasımpaşa Mevlevihanesi Postnişini Mehmet Fatih Çıtlak, yaklaşık bir asır sonra, eski tabirle meydanın yeniden uyandığını söyledi.

Çıtlak "Tüm kurumlarıyla, matbahı, derviş hücreleri, hizmet edilen alanları ve insan yetiştirecek sınıflarıyla burada Farsça dersleri, Mesnevi okuması, Sadi'den, Hafız'dan, Şeyh Sadi Şirazi'nin Bostan ve Gülistan'ından dersler yapılacak. Bir tarafta meydan terbiyesinin tüm safahatı anlatılacak." dedi.

"ESAS OLAN BURADA SABRI ÖĞRETMEKTİR"

Tevruz, Farsça dersleri, divan okuma atölyeleri, meşk usulüyle Türk musikisi eğitimlerinin yanı sıra keçe, tezhip, minyatür, hat ve ebru atölyeleri düzenleneceğini kaydederek, "Aslında esas olan burada sabrı öğretmektir. Meşhur 'Hamdım, piştim ve yandım'ın tüm yönünü burada göstereceğiz. Eğitimler de buna göre ayarlanır. Yurt dışından misafirimiz gelse burada konaklayacakları odalara kadar düşündük." ifadelerini kullandı.

Kasımpaşa Mevlevihanesi kapılarını açıyor! Evliya Çelebi rüyasını burada tabir ettirdi - 3. Resim

"Bir haftalığına mevlevi olmak" başlıklı bir program düzenleyeceklerini sözlerine ekleyen Tevruz, "Yerli ve yabancı ayırmadan, 'Onlar sadece sema ediyor.' diyenlere, 'Gelin bu işin perde arkasını da görün.' deyip, o kültürün özünü anlatacağız." diye konuştu.

Yaklaşık 6 bin metrekare alandan oluşan mevlevihanede ilk mukabele, 18 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

EVLİYA ÇELEBİ'NİN RÜYASININ HİKAYESİ

Seyyah Evliya Çelebi, "Şefaat ya Resulallah!" yerine "Seyahat ya Resulallah!" diyerek Peygamber Efendimizin tebessüm ve duasına mazhar olduğu bir rüya gördü. Rüya, kaynaklara göre dünyaca tanınan "Seyahatname"nin de başlangıç noktası oldu.

Evliya Çelebi, bu rüyayı Kasımpaşa Mevlevihanesi şeyhi Abdullah Dede Efendiye tabir ettirdi.

 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...