Gökyüzünden gelen afet

A -
A +

Sevgili okurlar, deprem, tsunami, su baskınları ve kasırgalar gibi doğal afetler dünyanın tarihsel süreci içinde çok büyük felaketlere sebep olmuştur. Tarihin kaydettiği en önemli kasırga Katrina olup, Kategori 5 ile en şiddetli kasırgalar sınıfında yerini almıştır. Dilerseniz yeri gelmişken kasırgaların şiddetini gösteren skalayı sizlerle paylaşayım.


 
'KORKU DELİĞİ'
Isınan havanın tetiklediği kasırgaların ortasında bulunan 'delik' dehşet verici. Tıpkı Meksika Körfezi'nde, New Orleans'a doğru ilerleyen Katrina gibi... 

BEAUFORT SKALASI
Kategori 1: 119-153 km/saat
Kategori 2: 154-177 km/saat
Kategori 3: 178-209 km/saat
Kategori 4: 210-249 km/saat
Kategori 5: 250'den yüksek
25 Ağustos 2005 sabahı en yoğun iskan edilmiş güneydoğu Florida sahillerini Kategori 3 ile vuran Katrina kasırgası çok büyük zararlara yol açtı. Meksika Körfezindeki deniz suyu sıcaklığının 30 dereceye ulaşması, deniz yüzeyinden atmosfere doğru aşırı buharlaşmaya sebep olmuş, bunun sonucunda Katrina kasırgası olağanüstü bir enerji kazanarak, şiddeti saatte 250 km'nin üstüne çıkmıştı. Artık Katrina Kategori 5'e yükselmiş ve önüne gelen her şeyi adeta yutmaktaydı.

 
480 BİN KİŞİ ŞEHRİ TERK ETTİ
İki gün içinde yönünü ABD'nin güney sahillerine doğru değiştiren bu doğal afetten kaçabilmek için 28 Ağustos'ta New Orleans şehrinde 480 bin kişi süratle şehri terk etmek zorunda kaldı. Kalanlar ise evlerini korumak için barikatlar kurdular, pencere ve kapılarını muhafaza altına aldılar. Deniz üzerinden karaya ulaşan Katrina, enerjisinin bir kısmını kaybederek New Orleans üzerinde Kategori 3'e düştü. Ancak hâlâ şiddeti saatte 200 km'nin üstündeydi ve verdiği zarar korkunçtu, sanki deprem olmuş gibi binalar ve köprüler tahrip olmuş, yoğun sağanak yağmur altında yıkılan baraj duvarları sonucu kent tamamen sular altında kalmıştı. Şehrin bazı mahallelerinde su derinliği 6 metreyi geçmekteydi. Bir müddet sonra kuvvetini kaybeden fırtına, Alabama, Tennessee, Kentucky ve Ohio'dan geçerek ve fazla maddi hasara yol açmadan 31 Ağustos 2005'de etkisini kaybetti.
Sonuç olarak; 1500'den fazla ölü ve aylar sonra bile binlerce kayıp insan bu korkunç kasırganın bilançosuydu. Özellikle sahil kesiminde yaşayan 1 milyon insan evsiz kalmış ve 350.000 ev yıkılmıştı. Şehrin içme suyu kesilmiş, yiyecek mağazaları yağma edilmiş, elektrik telefon hatları devre dışı kalmıştı. Bu arada Meksika Körfezindeki 20 petrol platformu kaybolmuştu.
Son 80 yılda Kuzey Amerika'nın Güneydoğu Sahillerini vuran ve en fazla can kaybına neden olan kasırgalar ise şunlardır:
1935 (İsmi bilinmiyor): Florida  600 ölü, 
1969 Camille kasırgası:  Mississippi 256 ölü
1992 Andrew kasırgası:  Florida 43 ölü, 
2005 Katrina kasırgası: Florida 1500 ölü
İlk tespitlerde Katrina'nın verdiği maddi zarar 150 milyar dolardı. Ancak orta ve uzun vadedeki yatırımların yekünü 600 milyar doları aşmaktadır. Bu yüksek rakamlarla Katrina, 2004 yılı Aralık ayında Hint Okyanusundaki Tsunami felaketinin çok ötesinde bir maddi zarara yol açmıştır. Ancak, tsunami ve depremlerde meydana gelen can kayıplarına nazaran kasırgalardaki kayıplar daha azdır.

ASYALILAR 'TAYFUN' DİYOR
Değerli okurlar, bir kasırga merkezinin çapı ortalama 550 km'dir. Bir günde oluşturduğu enerji, bütün dünyadaki enerji santrallerinin ürettiği enerjiden fazla olmaktadır. 2005 yılı kasırgalar açısından en büyük zararların meydana geldiği yıldır. Katrina ile birlikte Wilma Kasırgası da büyük tahribata yol açmıştır. Ancak sadece Amerika kıtasında değil, Asya'da da kuvvetli tayfunlar 2005 yılında kendini göstermişti  (Asya'da kasırgaya tayfun denilmektedir). Asya'daki 2005 yılı tayfunları şunlardır: Haitang (Milliyetçi Çin), Mutsa, Talim, Khanun (Çin), Nabi (Japonya).
Avrupa kıtası ise şimdiye kadar kasırgalardan korunmuştur. Çünkü Akdeniz'in yüzey sıcaklığı kasırga oluşumu için yeterli seviyeye çıkmamaktadır. Ancak bilimsel araştırmalar küresel ısınma sebebiyle Akdeniz'de ilerde oluşabilecek sıcaklık artışlarının kasırgaları tetikleyebileceğini göstermektedir. Genel anlamda sıcaklık artışlarının tüm dünyada iklimsel değişikliklere neden olduğu bilinen bir gerçektir. Deniz suyu sıcaklıklarında global bazda son 20 yıl içinde 0.5 derece bir artış gözlenmiştir. Yüzey sıcaklığının 26 dereceyi aşması halinde yüksek miktarda buharlaşma gerçekleşmekte, bu da kasırgaların oluşmasını hızlandırmaktadır. Son yıllarda kasırgaların sıklaşması yanında, şiddet ve süreleri de artmıştır.
Değerli okurlarım, bugünkü yazımda size tabii afetlerden kasırgalar ve yol açtıkları can ve mal kayıplarının boyutunu sunmaya çalıştım. Ancak, güzel ülkemizin bulunduğu enlemlerde bugün için böyle bir kasırga oluşumu mümkün gözükmemektedir.
Hepinize sağlık ve neşe dolu güzel günler diliyorum. Sevgilerimle...

 
Ediz Hun'un ödülünü editörümüz Ercan Seki aldı.

Yeşil Sayfa'ya 21. İnepo Çevre Olimpiyatı ödülü 
45 ülkeden 210 gencin, 110 proje ile yarıştığı 21. INEPO Çevre Proje Olimpiyatı Ödülleri sahiplerini buldu. Fatih Koleji INEPO seçici kurulu tarafından düzenlenen yarışmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'iki dev şehir ormanı' projesiyle 'Yılın Çevreci Lideri' seçildi. Bir çok kuruluş ve kişinin ödül aldığı törende, gazetemiz de 'Yeşil Sayfa' ile ödüle layık görüldü. Her hafta hazırladığı Yeşil Sayfa ile çevre duyarlılığını artırmaya çalışan ünlü aktör ve biyolog Ediz Hun, Trakya Üniversitesi'ndeki konferansı sebebiyle ödül törenine katılamadı. Ediz Hun adına ödülü alan editörümüz Ercan Seki, "Türkiye Gazetesi bir sayfasını Çevre haberlerine ve yeşil değerlere ayıran ilk ve tek gazetedir" dedi. M.Sırrı Önür İSTANBUL

 
KELEBEK VADİSİ'NDE MUTLU SON
Festival iptal edildi kelebekler kurtuldu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fethiye'de bulunan Kelebekler Vadisi'nde yapılması planlanan 6 konserli Çadır Festivali'ni "Yüksek sesli müzik yayını, bölgede yaşayan canlılara zarar verir" gerekçesiyle iptal etti. 80'den fazla kelebek türü ve pek çok canlıya ev sahipliği yapan vadi, bakanlığın kararıyla huzura kavuştu. ANKARA İHA

 
TABİAT HARİKASI 
Heyelan, 4 bin yıllık şelalelin yerini oynattı
Denizli, Aydın ve Manisa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu Başkanı Ali Aygören, heyelanla yıkılan Güney Şelalesi'nin su akışıyla yerinin değiştirilmesine karar verildiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta meydana gelen heyelanda 20 metre büyüklüğündeki kayaçların koptuğunu belirten Aygören, "Su akışının değişmesiyle 100 metre aşağıda şelalenin yeniden oluşması sağlanacak" dedi. CİHAN

2000 YILINDAN İTİBAREN
Doğal afetlerin faturası 2.5 trilyon doları geçti
Birleşmiş Milletler, dünyada 2000 yılından bu yana meydana gelen afetlerin 2.5 trilyon dolarlık ekonomik kayba neden olduğunu açıkladı. BM tarafından hazırlanan raporda, bu rakamın küresel tahminlerden yüzde 50 daha fazla miktara denk geldiği belirtildi. AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.