Reyhanlılı olarak Reyhanlı'yı analiz etmek

A -
A +
Ahmet Tuna'nın gözyaşları 
Ahmet Tuna, Reyhanlı'dan çocukluk arkadaşım. Birlikte dünyayı kurtardık. Dostluğu, kardeşliği, düğünlerimizi paylaştık. Ahmet'in oğlu oldu. Sevincinden adını 'Oğulcan' koydu. Oğluyla hep gurur duydu. Ahmet, Reyhanlı belediyesinde işe girdi. Dar gelirine rağmen Oğulcan'ın okuması için çabaladı. Reyhanlı'ya her gittiğimde bana Suriye'yi soran ve duruma üzülen Ahmet, Reyhanlı katliamında oğlu Oğulcan'ı kaybetti. Oğulcan, lise son sınıf öğrencisiydi. 17 yaşındaydı. Bomba onu dershane çıkışında yakaladı. Bu büyük acıyı Ahmet'le nasıl paylaşacağım? Oğlunu kendi elleriyle toprağa veren babaya ne diyebilirim? Ahmet'in gözyaşlarını nasıl dindireceğim?
Sözün bittiği yerdeyiz. Reyhanlı'da acılar çok derin. Patlamanın şiddetinden açılan çukurdan çok daha derin. Türkiye, Reyhanlı ile Ortadoğu usulü bir sivil katliamı ile ilk defa karşılaştı. Reyhanlı'ya tabut yetmedi. İmam yetmedi. Taziye çadırı yetmedi. Reyhanlı şokta. Reyhanlı cenaze evine dönüştü. 
Reyhanlı'daki Suriyeliler korku içinde. Sokağa çıkamıyorlar. Çocuklarını okula yollayamıyorlar. İlçede 14-18 yaş gençliği provokasyonlara açık. Şok sonrası tepki Suriyelilere. Suriyelilerin işyerleri tahrip ediliyor, dövülüyor, arabaları parçalanıyor. Bu vahşet gölgede kalıyor. Sorumlular gözaltına alınmıyor. Suriyelilere karşı kaba güç kullanımını aklıselim insanlar durdurmaya çalışıyor. Provokasyonlar sürüyor. Reyhanlı savaş alanı gibi. Suriyeli zavallıların sokak ortasında linç edilmesine karşı duramayacak kadar aciz miyiz? Serserilerin Suriyelilere zulüm yaparak sakinleşmesini mi bekleyeceğiz?
Hatay Valisi Lekesiz'in yanında durmalıyız
Reyhanlı katliamı sonrası şok içinde olan Reyhanlı gençliğini Suriyelilere karşı şiddete teşvik edenler var. İlçe dışından gelen ve muhaberatın organize ettiği gruplar Hatay valisinin istifasını istiyor. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz oldukça deneyimli ve başarılı bir validir. Suriye savaşı başladığından beri onlarca büyük olayı sessizce tespit edip yok edebildi. Övünmedi. İşini kusursuz yaptı. Hatay'ın uyum içindeki etnik, din ve mezhep farklılıklarını korudu. Suriye'den gelen Sünni Arab'ı da kucakladı, Alevi Arab'ı da. Türkmen'i, Çerkez'i, Kürt'ü, Süryani'yi, Ermeni'yi de. Herkesin yanında olmayı bildi. Antakyalı Hıristiyanların Paskalyasını da kutladı, Yahudilerin Hamursuz Bayramını da. Şimdi muhaberatın kolları fırsattan istifade ederek böylesine başarılı valinin istifasını istiyor. Hatay daha fazla kaosa girsin, yeni şoklara hazır olsun isteniyor. Altını kırmızı kalemle çizmekte yarar var. Hatay'ın yönetim sorunu yoktur.
Afganistanlaştırılan muhalefet Suriyesi, Pakistanlaştırılan çevre ülkeler
Geçen hafta yazdım, "Suriye'de muhalefetin kontrolündeki kesim bilinçli olarak Afganistanlaştırılıyor. Muhalefet Suriyesi Afganistanlaştırıldıkça çevre ülkelerin Pakistanlaşması gündeme gelebilir. Savaş çevreye doğru yayılmak isteniyor" dedim. Keşke yanılsaydım. Reyhanlı, Suriye savaşında bir dönüm noktasıdır. Savaş komşu ülkelerin sivillerini de yakmaya başlamıştır.
Neden Reyhanlı?
Bir: İddialara göre hedef Reyhanlı belediyesinde Hatay'ın bütün belediye başkanlarının katılımı ile 11 Mayıs Cumartesi günü yapılması planlanan koordinasyon toplantısıydı. Ancak toplantı son anda 10 Mayıs Cuma akşamına alındı. Saldırının ana hedefi bu toplantı ise terör odaklarının Hatay belediyelerinden istihbarat sağladığı anlaşılıyor.
İki: Reyhanlı'nın stratejik önemi büyüktür. Suriye sınırındadır. Reyhanlı'da Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan en önemli kapısı olan Cilvegözü bulunmaktadır. Halep'e 45 km, İdlib'e 30 km uzaklıktadır. Hatay'ın Amik Ovasındaki diğer ilçeleri gibi Sünni'dir. Sünni Arap ağırlıklı bir nüfusa sahiptir. Bunun yanında Türkmen, Kürt ve Çerkezler de bulunmaktadır. Suriye ile yakın akrabalık ve dostluk bağları bulunmaktadır. Bu nedenle Suriyeli mültecileri en fazla barındıran ilçedir. Reyhanlı nüfusu (70 bin) kadar Suriyeli nüfusu misafir etmektedir. İlçede gerek Suriye'den ve gerekse Suriye diasporasından Suriyeli muhalifler oldukça rahattır. İlçede muhaliflerin üç polikliniği bulunmaktadır. Özgürce siyasi toplantılarını yapabilmektedirler. Ayrıca Suriye'deki savaştan kaçan fakir halk Reyhanlı sınır hattına birikmiş durumdadır. Reyhanlı-Suriye sınırının sıfır noktasında savaştan kaçan Suriyelilerin onlarca kampı bulunmaktadır. Örneğin, Reyhanlı-Bükülmez köyünün karşısında bulunan Atme Kampının nüfusu 20 bini geçmiştir. Şehir büyüklüğündeki kampta insanların durumu perişandır. Kampta derme çatma dört duş bulunmaktadır. Çadırlar soğuğa ve yağmura dayanıksızdır. Çadır yangınlarından dolayı ölüm ve yaralanmalar çoktur.
Üç: Patlayan bombalar Suriyelilere sonsuz destek veren Reyhanlılılar ile Suriyelilerin dostluğuna zarar vermeyi amaçlamıştır. Amacına da ulaşmıştır.
Dört: Bombaların yolu Beşar rejimine çıkıyor. Canlı bomba tipini kullanan El Kaide ve El Nusra tipine benzemiyor. Profesyonelliği askerî destek aldığını gösteriyor. Ankara'ya "Bu işe daha fazla bulaşırsan evin kanlanır" mesajı veriliyor olabilir.
Suriye savaşını daha fazla seyredemeyiz
Geçen haftada yazdım. Suriye savaşını daha fazla seyredemeyiz. Suriyeli mültecilere yardım ile kendimizi avutamayız. Uçuşa yasak güvenli alan oluşturulmalıdır. Özgür Suriye Ordusu'nun düzenli ordu haline gelmesi sağlanmalıdır. Kontrol ettiği bölgelerde bulunan farklı grupların ellerindeki silahlar toplanmalı ve bütün silahlı gruplar tasfiye edilmelidir. Savaşın haklılığı ve vatanseverliğini gölgeleyecek bütün unsurlar ortadan kaldırılmalıdır. Bu adımlardan sonra bütün etnisite, din ve mezheplere saygı duyacak demokratik bir Suriye'nin inşasına başlanılmalıdır...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.