Bir abidenin öyküsü

A -
A +
 
Her yıl ziyaretçi akınına uğrayan 12 metre boyundaki Miharu Takizakura adlı ağaç, asırlardır zamana meydan okuyor.

 Miharu Takizakura akla bir Japon kahramanını getirebilir. Aslında o, bir kahramandan da değerli bir canlı varlık. O, yıllara değil asırlara meydan okuyan bir anıt ağaç. Japonya'nın kuzeyindeki Fukuşima iline bağlı Miharu kentinde bulunan bu ağacın yaşı 1000 yılı geçmiş.
Japonlar bu ağacı her yönde ve olağanüstü verimlilikte çiçek açtığı için, Şelale Süs Kirazı olarak adlandırmaktadır. Bilimsel adı adı Prunus pendula rosea olan Miharu Takizakura'yı; sarkık dallı ve pembe çiçekli süs kirazı ya da yabani kiraz olarak dilimize aktarabiliriz.
Bu kahraman ağaç, Japonya'nın 2.  Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı en büyük felaket olan 9 büyüklüğündeki Tohoku depremi ve tsunamisinden de sağ salim çıkmayı başarmıştır. Bu ağacın bakımını yaklaşık 50 yıldır üstlenen 82 yaşındaki Haruji Murata adlı Japon, felaketten bir yıl sonra, "Radyoaktivitenin etkisi hakkında hiçbir şey diyemem. Fakat çiçeklerinin gücünün ve güzelliğinin değişmediğini söyleyebilirim" diyordu.
Japonca Takizakura olarak adlandırılan bu müthiş ağaç, hayatta kalmak için gösterdiği dirençle Japonya'da âdeta bir umut sembolü olmuştur. O, Japonya'da 1000 yaş üzerindeki üç süs kirazından biridir. Ancak tüm anketlerde bir numaralı ağaç olarak gözükmektedir.
Yılda yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiği ve Ağlayan Sakura da denen bu ağaç, çoğunluğu çiftçi olan 17 bin nüfuslu Miharu şehri için iyi bir kazanç kapısıdır.
Fukuşima Nükleer Santraline yaklaşık 40 km uzaklıkta olan Miharu Takizakura, 2012 yılında turizm altyapısının bozulması, korku ve artan radyasyon nedeniyle daha az ziyaret edilmiştir.
Yöre halkı, 2005 yılında bir kar fırtınası olduğunda da, ağacın dallarında biriken karları temizlemiş ve ahşap destek koyup dalların kırılmasını zamanında müdahale ederek önlemişlerdir. Bunun kolay bir iş olup olmadığı ağacın boyutlarından rahatça anlaşılabilir:

> Boy: 12 metre
> Gövde çapı: 9.5 metre
> Tepe çatısı (Doğu-Batı Ekseni): 22 metre
> Tepe çatısı (Kuzey-Güney Ekseni): 18 metre
Bu yazıyı yalnızca Miharu Takizakura'yı tanıtmak için kaleme almadım. Japonları, bu ağacın güzelliğini, kadrini kıymetini bu kadar iyi bildikleri ve sahtelikten, gösterişten uzak bu doğal tutum ve davranışları için yürekten kutlarım. Pek tabii ülkemizde de birçok anıt ağaçlarımız var. Hatta onlar hakkında yazılmış kitaplar bile mevcut. Ancak bu nadide yaşlı ağaçlarımızın bakımına büyük bir hassasiyet ve sevgiyle yaklaşmak gerekiyor. Bu eşsiz güzellikler yok olursa, genç fidanların o azametli görünüşe kavuşmaları için yüz yılların geçmesini beklemek gerekecektir. Elimizdeki bu paha biçilmez mücevherleri korumak için büyük gayret sarf etmeliyiz.
Ağacı bir canlı varlık olarak sevdirmeliyiz. Çünkü onlar da doğmakta, beslenmekte, büyüyüp gelişmekte, rekabet etmekte, çoğalmakta ve ölmektedir. Başına bir insani kaza, felaket, hastalık gelmezse türlere göre değişmekle birlikte uzun yıllar ve hatta Takizakura anıt ağacında görüldüğü gibi bin yıl yaşayabilmektedirler.
Amazon Yerlileri, Amerikan Kızılderilileri ve Avustralya Aborijinleri ilkel olarak tanımlanıyorlardı. Amazon ormanlarında 4 yıl çalışan dünyaca ünlü Fransız Antropolog Claude Levi Strauss, 'ilkel' denilen insanların da temel ihtiyaçlar açısından 'modern' denilen insanlardan hiçbir farkı olmadığını söylemektedir. Daha da önemlisi ilkel denilenlerin 'çıkar taşımayan düşünceye' çok daha yatkın olduklarını da belirtmektedir.
Kültürel çerçevede ve anıt ağaçlar açısından baktığımızda, bizim insanımızla Japonlar arasında çok önemli bir fark olmaması gerekir diye düşünmekteyim.
Japonlar ağaca karşı o kadar bilinçli ve saygılı ki; Miharu Takizakura'yı ziyaretlerinde hatıra fotoğrafı çekerken bile ağaca dokunmayıp onu incitmemeye çalışıyorlar. Darısı bizim başımıza.
Topkapı Müzesini gezenler bilir. Avluda asırlık çınar ağaçları vardır. Fakat ziyaretçilerimiz maalesef hatıra fotoğrafı çekerken bu ağaçlara gerek çıkarak gerekse de sarılarak zarar verdiklerinin farkında bile değiller.  Bunların etrafında çit ve benzeri koruma tedbirleri de alınmamıştır. Oysa onların çoğunun gövde içleri çoktan boşalmış, beslenme açısından ise dış kabuk dışında bir şey neredeyse kalmamış olup can çekişmektedirler.
Bu konuda ekrandan tanıdığım bir yetkiliye bu durumu anlatarak tedbir almalarını istedim. Koruma tedbirlerinin alınacağını ümit ediyorum.
Sonuç olarak şunu söylemeliyim ki, bu dünyada ağaç olmak o kadar da kolay bir iş değildir. Saygı ve Sevgilerimle...

 
HAYALET AĞLAR TEMiZLENECEK
> Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ekosistem üzerindeki baskının azaltılması amacıyla Gökova Körfezi'nde denizde bırakılan av araçlarını kaldıracak. Çalışmayla Gökova'da balıkçılığa kapatılan 6 alanın etkin ve sürdürülebilir korunması, hayalet ağların deniz ortamından uzaklaştırılarak ekosistem üzerindeki baskının azaltılması hedefleniyor. ANKARA İHA


BAHARIN MÜJDECİSİ CEMRE
> Güneş ışınlarının kuvvetlenmesiyle birlikte önce Hava kütlelerine, daha sonra da Su ve Toprağa düşen CEMRE (Kor Ateş) , anlam itibariyle sıcaklık artışı ve doğanın uyanışını simgelemektedir. Sevgili okurlar, cemrelerin tamamlandığı şu günlerde tabiat; kır çiçekleri, erik, badem, şeftali, kayısı ve Japon çiçek kirazlarıyla muhteşem bir görüntüye bürünmektedir. 
Bu vesileyle çok değerli bilim adamı, kıymetli dostum Ağaçlandırma eski Genel Müdürü Orman Yüksek Mühendisi 
İsmail Özkahraman'ın derlediği Japonya'da koruma altına alınmış süs kirazlarının en yaşlısının öyküsünü kendi kaleminden size sunmak istiyorum. Haftanızın sağlık ve mutlulukla devamını diliyorum.


BİLİNÇLİ NESİLLER İÇİN
Başkent'te çocukların ekolojik çiftliği olacak
> Ankara'da kurulacak ekolojik çiftlikte, çocuklar tarım ve ekolojik hayata özendirilecek, doğa ve çevre konularında bilinçlendirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Dünya Yaşlılık Derneği'nin projesi kapsamında Türkiye'nin ilk çiftliği ise Kocaeli Kartepe'ye kurulmuştu. ANKARA AA


LEYLEKLERE YAPAY YUVA
Havalar ısınınca gelmeye başladılar
> Baharın müjdecisi leylekler, ülkemize gelmeye başladı. Muğla Ortaca'da göç eden leyleklerin konaklaması için yapay alanlar yapıldı. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler bu sevimli hayvanları elleriyle besleme ve yakından görme imkanı da buluyor. MUĞLA AA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.