Mülakat soruları ve markalar

A -
A +
Üniversiteye girmek isteyenler cephesinde, tercihler yapıldı, yerleşenler yerleşti. Bazı kontenjanlar boş bile kaldı. Üniversite kapıları isteyene açık ama, her isteyen istediği yere giremedi.
Mezunlar cephesinde ise işe veya yüksek lisansa başvurular zamanı. Gençler mülakat üstüne mülakatlara girecekler.
Piyasaya giriş serbest ama her mal müşteri bulmuyor. Bazı mallar kapışılırken, bazıları elde kalıyor.
Her yıl, işletmeciliğin beşiği Harvard programlarına kabul için iki bin genç, otuz dakikalık mülakatlara alınıyor. Bunların ancak yarısı meşhur MBA programlarına kabul ediliyor.
Mülakatçılar kadar mülakata girenler de zamanla tecrübe kazanıyorlar. Ortalıkta efsane olmuş mülakat soruları dolaşıyor. Adaylara şöyle tipik sorular soruluyor:
* Şu sıralar neyle uğraşıyorsun? Bunu yedi yaşında bir çocuğa nasıl anlatırsın? 
* Yapmak isteyip de yapamadığın, ama yapmaya karar verdiğin, yapmakta olduğun halde daha fazla veya daha az yapmak istediğin şeylerden bahset.  Ne yapmalısın? Neyi daha az, neyi daha çok yapmak istersin?
* Sence, asla başkaları kadar iyi olamayacağın, iyi yapamayacağın bir konu, bir alan ne olabilir?
* Şimdiye kadar pek çok kişi sana tavsiyelerde bulunmuştur. Bunlar arasında aldığın en iyi iki tavsiye neydi? Sence, neden bu tavsiyelerde bulunmuşlardı ki?
* İnsanların seni ne olarak, nasıl  hatırlamalarını istersin?
* Sence lider nasıl biridir, biraz tarif et? Sen bu tarife ne kadar uyuyorsun?
* Önemli bir karar almak durumundasın. Ciddî kararlarını nasıl alırsın? Karar verirken neler yapıyorsun?
* Şimdi oniki yaşında olsaydın, sence, ebeveynlerin seni nasıl tarif ederlerdi?
* Hazırladığın özgeçmişini okuyan birisi buna rağmen senin hakkında neyi hiç tahmin edemezdi? Öğrenince şaşırırdı?
* Mülakattan sonra, bizim aklımızda, senin hakkında tek bir şey kalsın istesen, bu şey ne olurdu? ...
(Parantez içinde kısaca belirteyim ki, bireysel yetkinlik ve gelişimi ölçmeye yönelik bu soruların benzerlerini, marka olmak, rakiplerinden farklılaşmak, müşterileri gözünde anlamlı ve değerli hale gelmek isteyen bütün firmaların ve markaların da kendilerine sorup, gerçekçi cevaplar bulmalarında fayda mülahaza ederim.)
Mülakat sırasında, gençlerden biri, "Şimdi bu tip soruları boş verelim de, ben size 15 dakika içinde hayatımda ve kariyerimde bu konuma gelinceye kadar neler yaptığımı, neleri hedeflediğimi ve sizin okuldan ne beklediğimi anlatayım; siz de geri kalan on dakika içinde bana, okul olarak bu amaçlarıma ulaşmama yardımcı olup olamayacağınızı, nasıl destek olacağınızı anlatırsınız" dese... Bu gencin programa kabul edilme şansı sizce ne olurdu?...
Bu da bizim mülakat sorumuz olsun...
(Pazarola, pazar günleri yayınlanır.)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.