Ne, Neden, Niçin?

A -
A +
Ülke nüfusunun neredeyse dörtte biri okul bağından bir süreliğine kurtuldu. Birkaç ay, başka ağlara, bağlara takılacaklar.
Okul Ne? Okullarda Ne yapılır? Nasıl yapılır? Niye yapılır? Okullar Ne için'dir? Okullar söz konusu olduğunda neden taraflar, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve toplum çoğunlukla pek de memnun ve mutlu değildir?
Ne, Neden, Niye, Niçin, Ne için ve benzeri türden sorular üzerinde derinlemesine düşünmeyiz. Hatta, aralarındaki farkları bile görmeyiz, göstermeyiz, gözlerden kaçırırız.
Neden'in sebeplerle, Niçin'in maksatla, ilkinin geçmişle, ikincinin gelecekle ilgili olduğunu bilir miyiz? Birinin anlamaya, diğerinin değişmeye odaklı olduğunu hisseder miyiz?
Ne olduğunu bilmeyenin Neden'i de, Niçin'i de düşünemediğini; Neden'i bilinmeyenlerin Niçin'inin hiç düşünülemeyeceğini; Ne ve Nasıl'ın, bilmenin ve anlamanın ilk aşaması; Neden ve Niçin'in ise, bilgeliğin ve entelektüel olgunluğun ileri basamakları olduğunu hatırlar mıyız?
Niçin'i başa koymadığımız, hedefimizi, gayemizi, maksadımızı idrak etmediğimiz sürece Ne'yin de, Nasıl'ın da, Neden'in de bir anlamı ve bir değeri olmadığının farkında mıyız?
Son iki haftadır her kafadan, ülkede Ne olduğuna, olayların Nasıl geliştiğine dair nice bağırış çağırış duyuldu. Biraz da, Neden olduğuna, sebeplerine dair yorumlar, açıklamalar, değerlendirmelerle karşılaştık.
İşin Niçin'ini sorup sorgulayanlar pek fark edilmedi. Bütün bunlar aslında 'Ne için' idi, maksat neydi sorusu gürültüye gitti. Bunlara cevap arayanların sesleri yeterince duyulamadı.
Ne, Neden ve Ne için soruları pazarlamada da önemli. Sıradan firmalar, zihin ve enerjilerini Ne ve Nasıl yapmalıya yoruyor. Sıra dışı firmalar, maksatlarına ulaşabilenler, peşine düştüklerini, amaçlarını, stratejilerini, ulaşmak istedikleri maksat ve hedeflerini berrakça belirleyebilen ve bunları toplumla açıkça paylaşanlar arasından çıkıyor.
Müşterilere Ne sunduklarını değil, sunduklarının yararını, önerilerinin Neden ve Niye'lerini,  bu sayede müşteride  Nasıl bir değişim yaşatacaklarını, amaçlarını ve Niçin var olduklarını anlatabilenler öne çıkıyor.
Niçin'inizi satabildiyseniz, Niye'nizi de, Nasıl'ınızı da, Ne'yinizi de çoktan satmışsınızdır.
Hiç şüpheniz olmasın...
(Pazarola, pazar günleri yayınlanır.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.