Rakamları konuşturmak

A -
A +
Matematikçiler iyi bilir. Toplumların başarısında, gelişmişlik düzeyleri ve medeniyet seviyeleri ile toplumun matematik becerileri arasında bir ilişki olduğu ileri sürülür.
İşletmecilik ve pazarlama dünyasında, yıllardır sayısal ve sözel beyinlilerin ikisini de bir arada derinden gözlemleme imkânı bulmuş, emekliliği yaklaşmış, mühendis orijinli bir pazarlama profesörü olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, her iki beyine de bir arada ihtiyacımız var; biri olmazsa diğeri de eksik kalıyor.
Beynin, bilginin ve fikrin önem kazandığı bir dünyada beyninin yarısıyla yetinmeyip, diğer yarısını da kullanabilenler daha çok öne çıkıyor, akranlarını daha kolay yeniyorlar.
Kimilerinin rakamlarla arasının hiç hoş olamamasının altında, yaşadığımız dünyada somut ve bilinen varlık ve gerçeklerin matematikte soyut birer rakamsal karşılığı olduğu, matematiğin, hayatın sembolik bir kopyası olduğu gerçeğinin öğrenilememiş ya da öğretilememiş olması yatıyor, sanıyorum.
İşte, tam bu noktada, dünyanın bilgi deposu olmayı hedefleyen Google'ın hem kendi amaçlarına hizmet etmek, hem de kullanıcılarına faydalı olmak için yeni bir hizmet daha başlattığını duyunca çok heyecanlandım.
"Rakamlar Sözlüğü" (dictionaryofnumbers.com) hayatımızda kullandığımız rakamları konuşturan, neye karşılık olduklarını anında bize bildiren bir fonksiyon. Web gezgincinize yükleyeceğiniz bu kısa eklenti sayesinde, gezindiğiniz sayfalarda geçen bütün rakamların yanında o rakamın bildiğimiz büyüklüklerle ifade edildiği kısa açıklamaları da görebiliyoruz.
Ayrıca, anlamlandırmak ve konuşturmak istediğimiz bir rakamı arama penceresine yazıp o rakamın ne ifade ettiğini anında öğrenmemiz de mümkün.
Misal: "76 milyon insan" araması, bunun, Kongo, İran, Türkiye, Almanya ve Mısır'ın nüfusları manasına geldiği bilgisini veriyor.
Şimdilik deneme mahiyetindeki (ve İngilizce) bu hizmeti kullandıkça, iki beyinli olmanın önemini, sayılarla kavramları, sözlerle rakamları buluşturmanın değerini daha iyi anlayacağız.
Haa, konunun pazarlamayla ilgisini merak eden okurlarımız için de bir not düşelim:
"Günümüzde pazarlama çenenin çalıştırıldığı bir meslek olmaktan çıkıp, rakamların konuştuğu, rakamların konuşturulduğu, bir bilim dalı olmaya doğru evriliyor."
O sebepten şeyettik...
(Pazarola, pazar günleri yayınlanır.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.