"Yen, yun, gon"

A -
A +

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, son günlerde gündemde olan "anadilde eğitim" tartışmalarıyla ilgili ilginç bir değerlendirme yaptı. Anadilin kişinin annesinden öğrenilen dil olduğunu söyleyen Akçay, okullarda kimsenin annesinden öğrendiği dille eğitim almadığını vurguladı. Akçay, "Örneğin annem bize 'nen len çen çen edip duman yen, yun, gon' derdi" dedi. Akçay'ın Ege şivesiyle biraz da hızlı söylediği bu sözleri kimse anlamadı. Akçay cümlesine şöyle açıklık getirdi: "Yani, çocuklar, konuşup durmayın, yemeğinizi yiyin, yıkayın, yerine koyun" demek. Şimdi biz bu dille mi eğitim aldık. Hepinize İstanbul Türkçesi ile eğitim verildi. Onun için 'anadilde eğitim alamadık' diyenlere diyorum ki 'kimseye ana dilinde eğitim verilmedi zaten." 


Erken rezervasyon!
MHP Ankara Milletvekilli Özcan Yeniçeri Meclis'in en fazla basın toplantısı yapan isimleri arasında yer alıyor. Hatta Yeniçeri, basın toplantısı salonunun 11.00 ile 11.30 arasındaki zaman dilimi için aylar öncesinden 'rezervasyon' yaptırmış bile. Yani Haziran sonuna kadar başka bir milletvekili istese dahi Pazartesi ve Çarşamba günleri bu saatlerde basın toplantısı yapamayacak. Yeniçeri'nin 'basın toplantısı takvimine' uzun süre sessiz kalan AK Parti yönetimi, geçen hafta bu durumdan rahatsız oldu ve konuyu Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e iletme kararı aldı. AK Parti yöneticileri "Böyle şey olmaz. Bir yıllığına neredeyse basın toplantısı salonunu kapatmış. Buna bir tedbir alınmalı" diye yakındı. Meclis Başkanı bu konuda ne yapacak henüz bilinmez ama Yeniçeri'nin 'Erken rezervasyon' hakkından vazgeçmesi beklenmiyor.

Bir tebrik ve seçim desteği!
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, CHP'nin ulusalcı kanadını temsil eden isimlerden. Hatta öyle ki Yılmaz'ın ulusalcı söylemleri partinin bir bölümünde destek bulurken, zaman zaman da partinin "yenilikçi" kanadının tepkisini alıyor. Dilek Hanım'ın söylemlerinin kendi partisi dışında da destek bulduğuna geçtiğimiz günlerde Meclis kulisinde tanık olduk. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Dilek Hanım'ı söylemleri nedeniyle sadece tebrik etmekle kalmadı kendisine bir de söz verdi. Türkkan, Akagün'e espriyle karışık "Ben aday olsam da olmasam da size söz veriyorum, seçim döneminde bir hafta gelip sizin seçim kampanyanızda çalışacağım" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.