Çöpten elektrik üretti 178 bin eve girdi

A -
A +

Lojistik, inşaat, endüstri ve madencilik, sağlık, gıda ticareti, sigorta ve otelcilik gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren Ortadoğu Grup, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ilk 10'u arasında yer alan çöpten elektrik üretim tesisini kurdu. Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür, şirketin lojistik ve inşaatla işe başladığını ve daha sonra giriş yaptığı bir çok şirketle Türkiye'nin sayılı kurumları arasına girmeyi başardığını belirterek, daha sonra enerjiye yoğunlaştıklarını anlattı. Kemerburgaz, Şile ve İzmit'te bulunan toplam 50 MW kurulu kapasiteli üç tesis ile 178.000 konutun enerji ihtiyacını sağlayacak güçte olduklarını aktaran Gür, "Çöp gazından elektrik üretimi projelerimiz atmosfere zararlı metan gazlarını bertaraf ederek çevre ve hava kalitesine ciddi fayda zağlıyor. Enerji sektöründeki diğer faaliyetlerimiz arasında yatırım aşamasında olan 70 MW'lık rüzgar enerjisi projeleri bulunmakta, jeotermal ve güneş enerjisi yatırımları için çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştiraki olan İSTAÇ A.Ş. tarafından yapılan ihaleyi kazanarak yenilenebilir enerji sektörüne girdiklerini dile getiren Gür, "Ortadoğu Enerji, hızlı bir şekilde kadrosunu oluşturarak projeyi gerçekleştirmiş ve 2008 yılında çöp gazından elektrik üretmeye başlamıştır. Bugün 3 sahada elektrik üretimi yapılmaktadır. Bunlar İstanbul'da 28 MW ile Kemerburgaz'da  ve 14 MW ile Şile'de ve 3 MW ile Kocaeli'nde bulunmaktadır. Ayrıca çöp gazından elektrik üretimi alanında 4. projemiz olan Dilovası Projesi  için yatırım çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.Çevreci ve yenilenebilir enerji kaynakların tüm dünya için büyük önem taşıdığını vurgulayan Gür, "Ortadoğu Grup olarak biz bu akımda öncülerin arasında bulunuyoruz. Yatırım aşamasında olan rüzgar enerjisi projelerimiz haricinde, geliştirdiğimiz 2 güneş enerjisi projesi için lisans başvurusu yapmaya hazırız. Güneş enerjisi yatırımlarımızı 2014 yılında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca Ortadoğu Grup'un yeraltı kaynakları konusunda çalışmaları da bulunuyor. Gaz arama sahaları, kaya gazı sahaları olmak üzere dört bölgede izinleri almak üzereyiz. Gaz araması yapılacak bölgede duruma göre elektrik üretim doğal gaz çevrim santralı gündemimize alabiliriz" dedi.


 
Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür 2 güneş enerjisi projesi için lisans başvurusu yapmaya hazırlandıklarını belirterek  2014 yılında faaliyete geçireceklerini söyledi

Hava kalitesini çevredekiler hissediyor
İstanbul ve Kocaeli'nde bulunan üç tesisimizde 178 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretildiğini bildiren Gür. "Biz üretimlerimizi milli şebekeye veriyoruz, bu elektrik iletim ve dağıtım hatları aracılığı ile tüketicilere ulaşıyor. Biz ürettiğimiz elektriği fosil kaynaklı yakıtlar kullanarak değil, çöp sahalarında doğal olarak oluşan ve projemizin olmaması durumunda atmosfere ve hava kalitesine ciddi zararlı olan metan gazını yakarak üretiyoruz. Bu şekilde hem atmosfere ciddi fayda sağlıyor hem de yenilenebilir bir kaynaktan elektrik üretmiş oluyoruz. Atmosfere sağladığımız bu faydadan dolayı projelerimiz uluslararası bir kuruluş olan Gold Standard tarafından onaylanmış ve 1.200.000 ton karbon kredisi almaya hak kazanmıştır. Hava kalitesine sağladığımız bu fayda çöp depolama sahalarına yakın çevrede oturan kişiler tarafından hissedilmektedir" dedi.

 
ActionCOACH Türkiye kurucu ortakları Özge Toraman, Ayşegül Akşak ve Gülnur Değer, İşletme Koçluğunun Türkiye'de gerçek anlamda yapılmadığını söyledi. 

KOBİ'lere yön veriyorlar
Uzun yıllar bankacılık yapan Özge Toraman, Ayşegül Akşak ve Gülnur Değer, uluslararası KOBİ danışmanlık şirketi ActionCoach'in Türkiye Şubesi'ni kurarak KOBİ'lere kılavuzluk yapıyorlar. 20 yılı aşkın severek, heyecanla yaptığıkları bankacılık mesleklerinin ardından kendi işlerini kurmaya karar verdiklerini aktaran kadın bankacılar İşletme Koçluğunun, Türkiye'de gerçek anlamda yapılmadığın ifade ettiler. Ana hedeflerirnin  her işletmenin, muhasebeci ve avukatının yanı sıra bir danışma koçunun  olması olduğunu anlatan dile getiren kadınlar, "İlk adımda, İşletme Koçları, firma sahibi ve karar verme adımındaki kişilerden işletme ile ilgili tüm bilgileri alır. Vizyon seansı dediğimiz bu seansta amaç bir bütün olarak işletmenin fotoğrafını çekmektir. Bu seans sırasında kârlılığın artırılmasına yönelik satış stratejiler üzerinde çalışılır. 12 ay süren, bire bir koçluk sürecinde, ActionCOACH, firmalara kâr oluşturacak uygulaması kolay ancak sonuca yönelik, güçlü pazarlama teknikleri ve yaklaşımları öğretir. İşletmeler kurumsallaşmış firmalara dönüşürler" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.