Nazo'yla büyüdü, aroma ve cipse "yerli imza" attı

A -
A +

Nazo ile aromalı toz içecek pazarının lideri olan Nazlı Gıda, Nevşehir'de bünyesine kattığı fabrikayla cips üretimine başladı. Nazlı Gıda patates cipsinin yanı sıra İstanbul'daki fabrikasıyla ithalatın ağır baskısı altında olan aroma pazarında da dev firmalara rakip oldu.?Nazo markası ile belirli bir büyüklüğe geldikten sonra farklı alanlarda büyüme hedefi koyduklarını anlatan Nazlı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Kurt, "Bunu da fazla büyüyememiş firmalara ortak olarak yapmayı planladık. Bu doğrultu da Konya'da şekerleme Nevşehir'de patates cipsi, İstanbul'da da aroma üzerine üretim yapan firmalarla anlaştık ve onlarla ortaklıklar yaptık. Aroma üretmek faklı iş. Bu alanda Ar-Ge 'ye önem verdik ve Aromis markası her geçen gün hızla büyümeye başladı. Türk insanın koku ve tat damağına uygun ürünler üretmeyi planlıyoruz. Piyasadaki ürünlerin çok büyük bir bölümü yabancı menşeli. Bunu Türk insanına göre uyarlıyoruz. Bu ürünler yüzde 70-80 oranında ithal. Biz bunu aşağıya çekeceğiz. Bu çapta ilk yerli aroma üretimini yapıyoruz. Farklı bir koku ve esans oluşturmak istiyoruz. Üretimimiz ağırlıklı olarak gıda ürünlerinde olacak" dedi. Nevşehir'deki fabrikalarında patates cipsi üretmeye başladıklarını ve oluşturdukları markanın Türkiye'nin ilk yerli patates cipsi markası olduğunu dile getiren Kurt, "Altyapıyı oluşturmak zor oldu. 3-4 yıl patates cipsi yapamadık. Üretim kriterlerinde farklı çok hassas oranlar var. Bunları oturtmak için yoğun bir uğraş ve Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirdik. Şimdi üretmeye başladık. Biz sakız, çikolata, şekerleme, aromalı içecek, cips yapıyoruz. Rakiplerimizin büyüklüğü bizi korkutmuyor. Patates cipsinde rakiplerimiz işin iyisini yapıyor. Biz de onlar gibi iyisini yaptık. Tek farkımız bizim yerli olmamız. İlk parti ürünleri yerel marketlere gönderdik ve oldukça olumlu geri dönüşler aldık" diye konuştu. Şimdi bu yatırım ve yeni ürünlerin geri dönüşünü almayı hedeflediklerini ifade eden Kurt, geçen yıl 18 milyon lira olan cirolarını bu yıl 32 milyon lira çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.


NAZO'NUN HİKAYESİ
Kahvede doğdu, marka oldu
Nazlı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Kurt, lise birinci sınıftan sonra İstanbul'da babasının açtığı dükkanda ticaret hayatına atılmış. Birçok başarısız deneyim yaşayan Kurt'u bugünlere taşıyan süreç ise kahvehanelerle çalıştığı dönemlere dayanıyor. Kahvehanelere çay ve şeker satışı yaptıklarını anlatan Kurt, "Burada bizden aromalı içecek talep ediyorlardı. Bir arkadaş bu ürünün üretimini küçük çaplı yapıyordu. O arkadaşla birlikte aromalı toz üretim işine girdik ve Nazo markasının hikayesi doğdu" dedi.  Zamanla bu ürüne talebin oldukça yoğunlaştığını anlatan Kurt, "Biz ürün geliştirdik ve bir marka oluşturduk. Uluslararası şirketlerin de bu alana girmesine rağmen ayakta kaldık. Nazo markasına oluşturduğumuz etkili reklamın da katkısı oldu. Bu ürünle yurt dışına açıldık ve şu anda Mozambik'te pazar lideriyiz. 25 ülkeye ihracat yapmaktayız. Bu ürünü Afrika'da yayıldıktan sonra Avrupa'ya da ihraç etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.


HALK BANKASI'NDAN MÜJDE
Esnaf kredilerine % 50 faiz indirim
Esnafa müjdeli haber Halk Bankası'ndan geldi. Halk Bankasının esnaf ve sanatkarlara kullandıracağı kredilere yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Buna göre indirim bankacılık 2013 yılında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere uygulanacak. Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara, borçlarının tamamı bankaya ödenmeden bu karar kapsamında hiçbir şekilde kredi açılmayacak. Karar, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.


EN BÜYÜK ARTIŞ İMALAT SEKTÖRÜNDE
Sanayide çarklar dönmeye başladı
Sanayi Üretim Endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.5 artış gösterirken, geçen yılın aynı ayına göre ise 4.4 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.2 geriledi. İmalat sanayi üretimi ise yüzde 7 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada bir önceki aya göre kıyaslandığında ise madencilik ve taşocakçılığında üretim yüzde 2,2, imalat sanayinde yüzde 2 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında yüzde 1,9 azalma görüldü. Sanayi üretim artışını değerlendiren Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, bu trendin devamı halinde Orta Vadeli Programda yer alan yüzde 4 büyüme hedefinin rahatlıkla yakalanacağını vurguladı.


Türk mobilyacısına bedava Ar-Ge
Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, mobilya sektöründe uygulanabilir fikirleri sanayiye kazandırmayı hedefleyen Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı'nın (MAPP), KOBİ'lere proje desteği sağlayacağını söyledi. 233 başvurunun yapıldığı proje pazarında kazananlara ödüllerini, 11 Mayıs'ta Mersin de düzenlenen bir törenle vereceklerini belirten Aymen, sektörü katma değeri yüksek ürün ihracatına teşvik etmek için proje pazarı açtıklarını belirterek, "Sektördeki firmaların yüzde 95'i KOBİ niteliğinde. Büyük firmalarımızın kendi Ar-Ge birimleri mevcut. Ancak küçük işletmelerin bu birimleri oluşturma güçleri yok. Açtığımız proje pazarı ile hem gençleri teşvik etmeyi, hem de bu projeleri, Ar-Ge yapamayan KOBİ'lerle buluşturarak üretime geçirmeyi hedefliyoruz" dedi. 

İş Bankası'ndan çalışanlara 35 bin lira ihtiyaç kredisi
İş bankası düzenlediği kampanya ile serbest meslek sahipleri, ücretli çalışanlar ile emeklilerin 35 bin liraya kadar kredi ihtiyacını karşılıyor. 30 Nisan'a kadar devam edecek kampanyada aylık yüzde 0.75'ten başlayan faiz oranlarıyla 35.000 TL ve 60 ay vadeye kadar ihtiyaç kredisi kullanabiliyor. Cepten başvurmak için NAKİT, TC KİMLİK NO, KREDİ TUTARI, AYLIK GELİR aralarında boşluk bırakarak 4402'ye SMS gönderilebiliyor.  Ayrıca isbank.com.tr'den, İnternet Şubesi'nden, Bankamatik'lerden, 0850 724 0 724 nolu Telefon Şubesi'nden, İşCep, İşPad veya İşWap'tan başvurulabiliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.