İngiltere'de saraya girdi Afrika'ya kar yağdırdı!

A -
A +
 

Uzmanlık alanının soğutma makineleri olarak belirleyen Cantek Makina, geliştirdiği teknolojilerle hem yurt içinde hem yurt dışında adından söz ettiriyor. Sektöre kattığı yeni uygulamalarla soğutma makinelerine uzaktan kumanda gibi bir çok özellik kazandıran Cantek, İngiltere Kraliçesinin ikamet ettiği Buckingham Sarayı dahil olmak üzere onlarca ülkede çok sayıda projeye imza attı.  Afrika'da tematik kar merkezleri de kuran Cantek, gelirinin de yaklaşık yarısını ihracattan sağlıyor. Cantek Makina'nın tesadüflere dayanan oldukça ilginç bir hikayesi var. Makine mühendisliğinden mezun olduktan sonra askere giden ve orada tanıştığı arkadaşıyla Antalya'ya gelen Can Hakan Karaca, arkadaşının soğuk odalardan para kazanılacağı yönündeki tavsiyesi üzerine bu işe girmeye karar verir. Herhangi bir pazar, piyasa, maliyet bilmeden tamamen tesadüfî olarak 1991 yılında Antalya Şarampol'de küçük bir dükkan açan Karaca, Kaleiçi'nde de ufak bir atölye açar. Kısa sürede atölyeyi 22 bin metrekarelik bir fabrikaya dö-nüştüren ve Ar-Ge merkezi kuran Karaca o günlere şöyle anlatıyor: "İlk zamanlar depoları göz kararı, el yordamı ile tasarlıyorduk. 10. yılın sonunda olgunlaştıktan sonra sektöre katkı sağlayan daha inovatif ürünler çıkarmaya başladık. İletişim kurabilen makineler ise bizim için çok önemli kilometre taşı oldu. Dünya endüstriyel soğutma pazarı literatürüne 'akıllı soğutma makineleri' kavramını kazandıran firma biz olduk. Aynı şekilde dünyada ilk defa soğuk odaların içine raf ve aydınlatma armatürleri biz yerleştirdik. Bu ürünlerimiz çok ilgi gördü." Gelinen noktada Cantek'in, soğuk oda üretimi yapan şirketler arasında Türkiye, Orta Doğu ve Balkanlar'ın en büyük isimleri arasında yer aldığını bildiren Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca,  "Türkiye'ye, Afrika'ya Orta Doğu'ya ve Türk Cumhuriyetleri'nde çok sayıda şantiyemiz, 12 binin üzerinde referansımız var. Sadece 2012 yılında 400 kadar proje yaptık. Şu anda Ukrayna, Moldovya, Gürcistan, Libya ve Etiyopya'da montajı süren işletmelerimiz bulunuyoruz. İhracatımız yüzde 40'lara kadar yükseldi. Bizler de en fazla yüzde 60'a kadar gelip sonrasında iç pazardaki yerimizi kaybetmemeyi hedefliyoruz " dedi. Buckingham Sarayından dahi iş aldıklarını anlatan Karaca, "Ürünlerimizin Buckingham Sarayında kulanıldığını İngiliz bir bayiimizden öğrendik. Sonrasında işi aldık. Kraliyet ailesinin yaşadığı Buckingham Sarayı'nın mutfaklarına yaptığımız 14 soğuk oda cihazı ile markamızın vizyonuna katkı yaptığımızı düşünüyoruz. Yine bu çerçevede sayabileceğim değişik işler arasında Amerikan ordusuna soğuk tabut, Antalya gibi iklimi sıcak bir şehre Kar Dünyası teması kazandırmak, Afrika'da bazı ülkelere tematik kar mekânları kurma projesini örnek verebilirim" diye konuştu.


Yüzde 71 tasarruf sağlıyor
Soğuk depoların elektronik sistemlerle kumandası konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirten Karaca, "Son olarak geliştirdiğimiz ve Octosense adını verdiğimiz elektronik kontrol panomuz, müşteriye günlük enerji tüketimini, kapının açık-kapalı kalma süresini, günlük kompresör çalışma saatini, günlük tüketilen elektrik kilowatt'ını veren bir sistem. Yüzde 71 oranında tasarruf sağlıyor. Bir diğer geliştirdiğimiz sistem de olan Octopush. Dünyanın neresinde olursa olsun uzaktan kontrol, yönetme ve izleme imkanı veren, arızayı anında tespit edebilen ve ne kadar enerji tasarrufu yapıldığını rapor eden sofistike bir sistem" diye konuştu.


KÜTAHYA'YA FABRİKASI KURULUYOR
Bordan çimento ile uzun ömürlü yollar ve tesisler inşa edilecek

Emet'te kurulacak fabrikada üretilecek bor katkılı çimento, sanayi tesisleri ve otoyolların yapımında  kullanılacak

Türkiye'de en fazla bor madeni rezervine sahip Kütahya'nın Emet ilçesinde, bor katkılı çimento üretilecek fabrikanın yapımına yaz mevsiminde başlanacak. Fabrikanın yapımını üstlenen Borçim Çimento Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kemal Yıldırım, Ovacık mevkisine kurulacak fabrikanın inşasına haziran ayından sonra başlanacağını belirterek, ''Çimento fabrikamız için başta Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu olmak üzere her türlü işlemlerimiz tamamlandı. Bu fabrikada portland çimentonun yanı sıra Türkiye ve dünyada ilk defa Türk tipi bor katkılı çimento üreteceğiz. Kütahya çevresinde bulunan kaolen madeninden yüzde 85 daha kaliteli beyaz çimento üretimiyle Türkiye, dünyada söz sahibi olacak. Yıllık 1 milyon 155 bin ton portland çimento üretmeyi hedefliyoruz. İlk etapta 150 bin ton üretim yapılarak borlu çimentonun tanıtımını yapmayı düşünüyoruz" dedi.  Bor katkılı çimento ile 2006 yılında Ordu'da toplam 2 kilometrelik bir yol yapıldığını hatırlatan Yıldırım, "Şimdiye kadar bu yolda hiç deforme olmamış, bir sıkıntı yaşanmamış. Bor katkılı çimento özellikle petrol kuyularının yanında, otoyol, kütle beton olarak baraj, nükleer santral, depo ve viyadük yapımında kullanılacak. Bor katkılı çimento, diğer çimentolara göre yüzde 25 daha sağlam ve mukavemetlidir'' diye konuştu. Yıldırım, fabrikada 180 kişiye doğrudan, bin kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağlanacağını sözlerine ekledi.


Kulak zarına yerleştirilen işitme cihazı geliştirdi
TET Ar-Ge Proje Baharı'nda yeni fikirler ödüllendirildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Levent Beker, mikro işitme cihazı ile finale kalan 80 proje arasından sıyrılıp birincilik ödülünün sahibi oldu. Kulak zarının içine yerleştirilen ve kendi elektriğini kendi üreten bu sistem, 24 saat kesintisiz duyma ve estetik bir görüntü sağladığı gibi sudan etkilenmiyor, pil ve şarj derdini ortadan kaldırıyor. ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Haluk Külah ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Nebil Göksu'nun danışmanlığı ile çalışmalarına devam eden Levent Beker, patent başvurusunda bulunduklarını belirterek, seri üretime geçmek istediklerini bildirdi.


İŞ'TE KOBİ web sitesi ile 28'inci?ödülünü kazandı
Türkiye İş Bankası'nın KOBİ'lere özel olarak hazırladığı İŞ'TE KOBİ, web sitesi SUNUMATİK ile "Internet Advertising Competition" yarışmasında Silver Award ödülüne layık görüldü. SUNUMATİK  10'uncu ödülünü kazanırken, İŞ'TE KOBİ'de uluslararası ödüllerin sayısını 28'e çıkardı.

YÜZDE 60'I HİBE 
173 projeye 171 milyon lira destek verecek
TÜBİTAK, Türkiye'nin öncelikli alanlarında Ar-Ge yapan sanayi kuruluşlarına destek vermeyi sürdürüyor. TÜBİTAK, sanayi kuruluşlarının Türkiye'nin Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin güçlü olduğu alanlara yönelik hazırladığı 173 projeye destek verecek. Bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji, gıda, otomotiv ve makine imalat alanlarında desteklenecek 173 projenin toplam bütçesi 171.5 milyon lira olarak belirlendi. Büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ'ler için yüzde 75 oranında geri ödemesiz (hibe) destek veriliyor. Ayrıca bütün projeler için yüzde 10 genel gider desteği veriliyor.
Cenk Esen ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.