Lande, bilek gücünü kaldırdı ağır sanayiye kadını soktu

A -
A +
 
Teknoloji sektörüne yönelik bilişim kabinleri üreten Lande, üretim hattında geliştirdiği sistemle bilek gücüne duyulan ihtiyacı azaltarak sektörde kadınlara daha fazla yer açtı. Hassasiyet gerektiren noktalara kadınları yerleştiren firma  verimliliği artırarak ciro hedefini 20 milyon dolara çıkardı.
10 milyon liralık bir yatırımla geçtiğimiz kasım ayında Eskişehir'de çalışmalarına başlayan Lande'nin faaliyet alanı aslında Türkiye için çok yeni. Lande bilgi işlem merkezleri ve sistem odalarındaki cihazların güvenliğini sağlamak için bilişim kabinleri üretiyor. Bu kabinler donanım cihazlarını dış etkenlere karşı koruduğu gibi kablo karmaşasına son veriyor. Lande'nin en dikkat çeken özelliği ise kadın istihdamına verdiği önem. Patronluk koltuğunda da bir kadının oturduğu firma bu şekilde verimliliği de artırmış. 2005 yılında işe başladığı Fransız EStap firmasından 2011 yılında ayrılan ve kendisiyle birlikte Estap kadrosundan ayrılan arkadaşlarıyla Lande RackKabinet'i kurduklarını anlatan Lande Genel Müdürü Reyhan Ekşi, "Lande fabrikamızın en önemli teknik özelliği metal kaynak prosesinin olmaması. Şase ve profil üretimlerinde çok bükümlü ve kenetli yapılar sağladık. Tasarımdan doğan ihtiyaç sebebi ile alınan bu makineler, bize düşük maliyet ve yüksek kalite avantajını da getirdi. Şu anda montaj hattına dek olan üretim süreçlerimiz, tam otomatik ancak esnek makinelerde minimum insan gücü ile gerçekleştiriliyor. Tasarımdan gelen bu güçle, montaj hatlarımızı da daha kolay ve verimli hale getirdik. Bu sebeplerle, rekabette öne geçme şansını yakaladık" dedi.  Bu sistemin beraberinde işçi kadrosunda bayan işçi çalıştırma serbestliğini de getirdiğine değinen Ekşi, "Ayrıca bayan işçi, toplam işçi kadrosunda daha nezih, daha saygılı bir çalışma ortamı sağladığı için tercihimizi bu yönde kullandık ve özellikle montajda, hassasiyet gerektiren bölümlerde oldukları için daha da verim aldığımızı söyleyebilirim. Şu anda kadronun yüzde 30'u bayan" diye konuştu. Bu şekilde kısa zamanda sektörde ön sıralarda yer aldıklarını dile getiren Ekşi, yıl sonu hedeflerinin ise 20 milyon dolar ciro olduğunu söyledi.

 
1 yılda 18 ülkeye ulaştı
Lande iç pazarda faaliyete geçeli 1 yıl olmasına rağmen pazarın lider firmalarından biri haline gelmiş. Bununla da yetinmeyen firma Avrupa'da 18 ülkeye satış yapıyor. Avrupa, Rusya üzerinden Kazakistan'a kadar uzanan bir alanda satış yaptıklarını anlatan Reyhan Ekşi," İran ve Arap yarımadası, Kuzey Afrika ülkeleri ilgi alanımızda bulunuyor. Kısa zaman içerisinde sadece Avrupa'da 18 ülkeye ulaştık. Şu an yoğun  olarak, İngiltere ve Fransa ile stratejik dağıtım sözleşmeleri konusunda görüşmeler devam ediyor, sona yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Yine bu kısa süre içerisinde, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, İran gibi ülkelerde satış kanallarımızı kurduk. Hatta Rusya'da Lande Rus LLC adında şubemizi açıp, müşterilerle iş geliştirme proseslerimizi yapıyoruz. Bu yıl 10 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.


2023 yolunda "1 milyon patent hareketi"
Adres Patent buluşun önemini vurgulamak için "1 Milyon Patent Hareketi"ni başlattı. "Türkiye' de Tescilsiz Marka Kalmayacak" sloganıyla yola çıktıklarını belirten Türkiye Patent Hareketi Platformu Başkanı ve Adres Patent Genel Müdürü Ali Çavuşoğlu, "2023 yılında 500 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmemiz için öncelikli olarak katma değerli ürünlere ağırlık verip, en azından 2023 yılında 1 milyon patent sayısına ulaşmamız gerekiyor. Dünya çapında patent alanında yapılan çalışmalara bakarsak; Amerika bizim 2023 yılında ulaşmamız gereken 1 milyon patent hedefine 1910 yılında ulaşmıştır. Buradan varılacak sonuç ihracat ve patent açısından dünyanın çok gerisindeyiz. Patent sayısı yoğun bir şekilde artmazsa bu sayıya ulaşılamaz" dedi.


 
Teknosa'nın  ödülünü  Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı verdi.

Sabancı'nın "Altın Yaka" ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Altın Yaka' ödül töreninde Teknosa büyük ödüle layık görüldü. 

Sabancı Topluluğu şirket ve çalışanların başarılarını ödüllendirmek ve iyi uygulamaların paylaşımını teşvik etmek amacıyla dördüncü defa gerçekleştirilen Sabancı Altın Yaka Ödülleri'ni kazananlar, Sabancı Center'da düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Sabancı Altın Yaka Ödülleri'nde Teknosa birincilik ödülü alırken, Pazar Odaklılık'ta Brisa, İnsana Yatırım'da Akçansa ödülün sahibi oldu. Birey ya da ekiplerin yarıştığı kategorilerde ise Verimlilik'te Sasa, İnovasyon'da Kordsa Global, Sinerji'de ise bireysel alt kategoride Enerjisa, kurumsal alt kategoride Akçansa, Çimsa ve Kordsa Global ödüle layık görüldü. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler ödüllerin yapılan işin mükafatı olduğunu belirterek, "Ama biz bir yolculuk yapıyoruz. Bu yolculuğun bir istasyonu yok. Bir yerlerde yavaşlayıp ödül veriyoruz ama yolculuk devam ediyor. Bu uzun ve başarılı bir yolculuk. Ama sonunda kaybedenimiz yok. Hep beraber kazanıyoruz, Türkiye kazanıyor" dedi.

TAV Bilişim Hizmetleri'nden Suudi Arabistan'a 2.5 milyon euroluk yatırım
Suudi Arabistan'ın Riyad Kral Khalid bin Abdulaziz ve Dammam Kral Fahd bin Abdulaziz havalimanları, havalimanı bilgi teknolojileri yazılım çözümlerinde TAV Bilişim Hizmetleri'ni tercih etti. 2.5 milyor euroluk proje kapsamında, havalimanlarında faaliyet gösteren havayolları, yer hizmetleri firmaları ile terminal havacılık sistemlerinin entegrasyonu sağlanacak. Bu projenin TAV Grubu dışında yürütülen ve hayata geçirilen en kapsamlı proje olduğunu belirten TAV Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Binnur Güleryüz Onaran, "Ulusal ve uluslararası olmak üzere 22 havalimanında yıllardır yürüttüğümüz bilgi teknolojileri çözümleri deneyimimizi, Riyad ve Dammam'da gerçekleştirilen projede de gösteriyor olmamız bizim için büyük başarı" diye konuştu. 

Hazine'nin kupon ödemelerinde oranlar belirlendi 
Hazine'nin TÜFE'ye endeksli tahvillerin mayısta yapılacak kupon ödemelerindeki oranlar belirlendi. Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs 2013 kupon ödemeli ve "TRT290415T14" tanımlı senedin kupon oranı yüzde 2.46 olurken, 8 Mayıs kupon ödemeli ve "TRT040516T11" tanımlı senedin kupon oranı yüzde 1.48, aynı gün kupon ödemeli "TRT261022T10" tanımlı senedin kupon oranı da yüzde yüzde 1.06 olarak belirlendi. Ayrıca, 22 Mayıs kupon ödemeli ve "TRT210514T12" tanımlı senedin kupon oranı da yüzde 6.07 oldu. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.